Φως στο τούνελ της Γάζας από το Αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας

Πολύ κοντά στην αποδοχή του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που πρότεινε η Αίγυπτος βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς. Πρόκειται για μια ευκαιρία για το εβραϊκό κράτος, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις για υπογραφή εκεχειρίας τόσο έξωθεν καθώς πολλοί ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για τις διαστάσεις που λαμβάνει η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και έσωθεν με αφορμή το θάνατο τριών ισραηλινών στρατιωτών από φίλια πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την συνάντησή του στο Σαρμ ελ Σέιχ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε μια εκεχειρία που θα επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της περιοχής. Κάλεσε «Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους σε μια έκτακτη σύνοδο» για να διαπραγματευτούν τις συμφωνίες και τις εγγυήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την αρχή, το Ισραήλ είχε δηλώσει ότι εξετάζει «πολύ σοβαρά» την πρόταση της Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα, ενώ υπέρ είχε ταχθεί και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δηλώνοντας ότι η «χρειάζεται άμεσα να καταλήξουμε σε μία εκεχειρία, η οποία θα είναι βιώσιμη και θα μπορέσει να φέρει την ασφάλεια. Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε χαρούμενοι και θα θέλαμε να εγκωμιάσουμε τις δηλώσεις του προέδρου της Αιγύπτου και να συνταχθούμε με την πρωτοβουλία αυτή».

Εν τω μεταξύ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιθέσεις του εβραϊκού κράτους στη Γάζα, η Βενεζουέλα απέλασε τον ισραηλινό πρεσβευτή από το Καράκας.

Πηγή cosmos