Le Monde: "Ελλάδα. Οι ανισορροπίες μιας κοινωνίας η οποία μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη"


Στη σημερινή της έκδοση η Γαλλική εφημερίδα Le Monde δημοσιεύει άρθρο υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς κράτος» όπου μεταξύ άλλων τονίζονται τα κάτωθι:

«Οι εξεγέρσεις που σαρώνουν εδώ και τρεις ημέρες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις και κυρίως την Αθήνα καταδεικνύουν τις ανισορροπίες μιας κοινωνίας η οποία μέσα σε λίγα χρόνια πέρασε από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη.

(...) Μπροστά σε χιλιάδες νέους που ξεκίνησαν ένα πραγματικό αντάρτικο πόλεων πυρπολώντας καταστήματα και αυτοκίνητα, το κράτος μοιάζει ανίκανο να αποκαταστήσει την ηρεμία.

Είναι ανίκανο διότι από καιρό έχει ενοχοποιηθεί και υπονομευθεί από τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά και τον νεποτισμό. Δείγματα της ανικανότητάς του είχε δείξει και στο κύμα των πυρκαϊών που κατέκαψαν την Πελοπόννησο και την Αττική το καλοκαίρι του 2007. Τότε επρόκειτο για φυσικό φαινόμενο. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, εν όψει των εκλογών, είχε αναγγείλει τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ στους πυρόπληκτους. Μετά τις εκλογές τα θύματα δεν πήραν τίποτε. Το πρόβλημα δεν είναι τα κόμματα. Το ΠαΣοΚ που κυβέρνησε επί δύο δεκαετίες έχει τα ίδια μειονεκτήματα με τη Δεξιά. Δεν θέλησε- ή δεν μπόρεσε- να φτιάξει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Οι μεγάλες οικογένειες- Καραμανλή, Μητσοτάκη, Παπανδρέου- που εναλλάσσονται στην εξουσία και οι συνεργοί τους επωφελούνται από ένα σύστημα που έχει επιπτώσεις αισθητές σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

(...) Η κοινωνική κρίση εξηγεί, χωρίς να δικαιολογεί, τη βία των ημερών. Η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μπορεί να αποκαταστήσει την ειρήνη. Είναι όμως πολύ αδύναμη για να πλήξει τις ρίζες της αναταραχής».

Η φωτό από την Le Monde