H Ομογένεια τηρεί τις παραδόσεις

Χριστούγεννα Πρωτόγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου, τραγουδούν στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε γωνιά της Γης που υπάρχουν Ελληνες. Κι Αμερική, όπου ο Ελληνισμός για περισσότερα από 100 χρόνια αγωνίζεται για να κρατήσει τις ρίζες του και τις παραδόσεις του, τις μέρες αυτές εορτάζει τη Γέννηση του Θεανθρώπου όπως ακριβώς στη γενέτειρα. Με τις ίδιες γιορτές, τα ίδια έθιμα, τα ίδια φαγητά στο γιορτινό τραπέζι.

Ηδη, πολλοί οργανισμοί κοινότητες και σχολεία πραγματοποίησαν τις χριστουγεννιάτικες γιορτές τους, με αναπαράσταση της Γέννησης, ελληνικά κάλαντα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια και ύμνους, ενώ τέσσερις ελληνικές χορωδίες έδωσαν χθες παραστάσεις στην μητροπολιτική περιοχή Νέας Υόρκης.

Οσο για την Κυριακή, ημέρα των Χριστουγέννων, θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι εκκλησίες κι οι πιστοί μας θα προστρέξουν για να ψάλλουν το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε...».

Τις μέρες αυτές όμως έχουν ιδιαίτερα την τιμητική τους και τα ελληνικά καταστήματα, ιδίως αυτά που πουλούν τρόφιμα από την Ελλάδα και ελληνικά γλυκά. Και βέβαια η Αστόρια, το παραδοσιακό κέντρο του Ελληνισμού της Μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης έλκει σα μαγνήτης δεκάδες χιλιάδες ομογενείς ακόμη κι από μακρινές περιοχές, που έρχονται εδώ για να πάρουν, μαζί με τα ψώνια, και μία γεύση από Ελλάδα τα Χριστούγεννα.

Τις ημέρες των εορτών το να έρχεται κανείς να ψωνίσει τα υλικά για το εορταστικό τραπέζι πέραν της ευκολίας, αποκτά και μιά κοινωνική σημασία.

«Η Αστόρια, παρότι αρκετοί Ελληνες έχουν φύγει για να κατοικήσουν σ’ άλλες περιοχές, παραμένει το εμπορικό κέντρο του Ελληνισμού της περιοχής κι οι ομογενείς έρχονται από τις γύρω περιοχές για να επισκεφθούν ένα ελληνικό εστιατόρια, ή ζαχαροπλαστείο, να αγοράσει τα κρασιά του. Η επίσκεψη αυτή λαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα, βλέπουμε τα καταστήματα στολισμένα με χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ακούμε ελληνικά κάλαντα και μας δίδεται η αίσθηση της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας που χρειαζόμαστε όλοι μας αυτές της μέρες», δηλώνει o πρόεδρος της Υπεραγοράς Τροφίμων, Titan Foods, Κώστας Μάστορας.