Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Πάγκαλος με συνέντευξη του στην αυριανή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Ο Θ. Πάγκαλος ρίχνει λάδι στη φωτιά που σιγοβράζει στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους Α. Αλαβάνο και Α. Τσίπρα. Παρά τους μύδρους, ωστόσο... επιμένει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κυβερνήσει μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ.) σημειώνει ότι «αυτό το σχήμα δεν θα προκύψει ως ελεύθερη επιλογή. Αν προκύψει, θα προκύψει ως αδήριτος ανάγκη».

Αποσπάσματα από την συνέντευξη Πάγκαλου στην αυριανή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

* Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Σας αρκεί;

- Διαπιστώνω ένα διαζύγιο ανάμεσα στην κοινή γνώμη και σ' αυτούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη...


*Αναρωτιέμαι με ποιον άλλο τρόπο, εκτός από την υπερβολή, μπορεί μια αντιπολίτευση να γίνει κυβέρνηση...

- Κοιτάξτε, εγώ έζησα και τα δύο κυβερνητικά προγράμματα Σημίτη. Σας λέω λοιπόν, ότι και στα δύο αυτά προγράμματα, οι εξαγγελίες σε ποσοστό περίπου 80% υλοποιήθηκαν. Και, βεβαίως, ήταν ισοσκελισμένοι και ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα όλοι οι προϋπολογισμοί των κυβερνήσεων Σημίτη. Δηλαδή, θέλω να πω ότι υπάρχει μια μορφή καλής διακυβέρνησης. Γιατί αυτό που σας περιέγραψα ήταν μια καλή διακυβέρνηση.


* Θα οδηγήσει ο κ. Καραμανλής τη Ν.Δ. στις εκλογές;

- Αν η Ν.Δ. ηττηθεί σαφώς στις ευρωεκλογές, τότε ανοίγει νέα εποχή για τη χώρα. Πάντως είναι νωρίς να βγάλουμε συμπέρασμα αν θα φύγει ο Καραμανλής. Εξάλλου τι μας ενδιαφέρει;


* Η αριστερά πάντως θεωρεί τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. λογική κατάληξη με βάση τα προγράμματά σας.

- Φαντάζομαι ότι πολιτικοί που βλέπουν με τόση ελαφρότητα τα πολιτικά πράγματα, όπως ο Α. Αλαβάνος και ο Α. Τσίπρας, πιστεύουν ότι έτσι θα εφαρμοστεί το δόγμα τους «μεγάλη αναταραχή, ωραία κατάσταση». Βλέπουν την πολιτική ως πάρτι.

* Μου λέτε ότι θα ευνοηθούν από το «μεγάλο συνασπισμό» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ;

- Ε, βέβαια. Θα είναι τότε η μοναδική αντιπολίτευση.


* Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να γίνει καλός πρωθυπουργός;

- Εγώ νομίζω ναι. Εχει μια μεγάλη θητεία σε καίρια υπουργεία, με καλές επιδόσεις που δεν αμφισβητούνται από κανέναν και επιπλέον πιστεύω ότι από τότε που ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα έχει αισθητά βελτιωθεί και ως ομιλητής και ως συντονιστής κομματικών δραστηριοτήτων. Κάνοντας μια δουλειά μαθαίνει, δεν μένει στο ίδιο σημείο.

* Το κίνημα που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες πώς το αξιολογείτε;

- Θεωρώ ότι το κίνημα των πρώτων ημερών ήταν αυθόρμητο, παρεισέφρησαν όμως κακοποιά και ταραχοποιά στοιχεία, τα οποία έκαναν τις γνωστές καταστροφές και μετέτρεψαν την Αθήνα σε πρωτεύουσα χώρας του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ερημιά στους δρόμους, κρυμμένα τα αυτοκίνητα, κλειδαμπαρωμένες πόρτες, ένα κλίμα φόβου και μιζέριας στους πολίτες. Επαναλαμβάνω: Τις πρώτες μέρες εκφράστηκε ένα μεγάλο κίνημα αγανάκτησης της νεολαίας απόλυτα δικαιολογημένο. Μετά τις τρεις τέσσερις πρώτες μέρες οι μαθητές και οι φοιτητές αποσύρονται και γι' αυτό μειώνονται αισθητά οι διαδηλώσεις. Σήμερα έχουμε να κάνουμε με 50 άτομα στο ένα σημείο, 100 στο άλλο, δηλαδή μιλάμε για ένα φαινόμενο πολιτικής αλητείας. Ε, αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

* Βαριά κατηγορία...

- Να μας πουν γιατί το κάνουν. Τα πανό στην Ακρόπολη και οι άλλες αθλιότητες μυρίζουν ΣΥΡΙΖΑ τόσο έντονα, όσο μια φτηνή κολόνια σε μια «κατάλληλη» κυρία. Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν να διαπράξουν ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Τσίπρας, αλλά θα ήθελα να μας λεχτεί επιτέλους το μήνυμα για να ξέρουμε και εμείς τι θα κάνουμε. Τι θέλουν; Μέχρι πότε νομίζουν ότι θα το πετύχουν; Πώς ανέχονται τόσα σχολεία και πανεπιστήμια να είναι κλειστά, χωρίς χρονικό όριο, χωρίς αίτημα. Εγώ δεν ξέρω τι θέλουν. Ξέρετε εσείς;