Ο Ομπάμα ξεκίνησε τον σχηματισμό της κυβέρνησης

O Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησής του στη Χίλαρι Κλίντον, πρώην αντίπαλό του στη διεκδίκηση του χρίσματος των Δημοκρατικών για την προεδρία. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τον Ρεπουμπλικανό Ρόμπερτ Γκέιτς στο κρίσιμο υπουργείο Αμυνας.

Ο κ. Ομπάμα προέβη σε αυτές τις επιλογές, αν και στο παρελθόν είχε έλθει σε αντιπαράθεση και με τους δύο μέλλοντες συνεργάτες του για ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Τώρα τους αναθέτει την υλοποίηση του οράματός του για την αποκατάσταση της εικόνας των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό και την επιτυχή έκβαση των δύο πολέμων στους οποίους έχουν οδυνηρά εμπλακεί, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

«Συγκρότησα αυτή την ομάδα διότι πιστεύω έντονα στις ισχυρέςπροσωπικότητες και στις δυνατές απόψεις.Πιστεύω ότι έτσι λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις» εξήγησε ο κ. Ομπάμα μιλώντας χθες στην πατρίδα του, το Σικάγο.


Εκτός της κυρίας Κλίντον και του κ. Γκέιτς, ο κ. Ομπάμα διόρισε ακόμη τον απόστρατο στρατηγό του Σώματος των Πεζοναυτών Τζέιμς Τζόουνς ως σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τζόουνς είχε συμβουλέψει σε ζητήματα ασφαλείας τόσο τον κ. Ομπάμα όσο και τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Τζον Μακ Κέιν.

Διόρισε επίσης την κυβερνήτη της Αριζόνας Τζάνετ Ναπολιτάνο ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας και επιβεβαίωσε την ανάθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης στον Ερικ Χόλντερ, ενώ επέλεξε τη Σούζαν Ράις για τη θέση του αμερικανού πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη.

Ολοι οι διορισμοί αναμένεται να εγκριθούν εγκαίρως από την υπό Δημοκρατικό έλεγχο Γερουσία της χώρας.