Στο τέλος θα τα πληρώσουμε τα Χρυσόβουλα του Εφραίμ

Θυμάστε τη ιστορία με τη Βασιλική περιουσία. Θυμάστε διαχρονικά τις θριαμβευτικές ανακοινώσεις των πολιτικών μας ότι πήραμε την περιουσία και τα τοιαύτα. Θυμάστε φαντάζομαι και το αποτέλεσμα. Ο πρώην προσέφυγε στο Δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ,
κέρδισε την υπόθεση και μαζί κέρδισε και πήρε τα δισεκατομμύρια μας. Το ίδιο κινδυνεύουμε να πάθουμε και στη υπόθεση του Βατοπεδίου.

Τον ασκό του Αιόλου θα ανοίξει τυχόν δικαίωση της Μονής Βατοπεδίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφού αυτόματα θα εγερθούν αξιώσεις για αποζημιώσεις, ίσως ακόμα και για διαφυγόντα κέρδη.

Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνωρίσει το χρυσόβουλλο ως τίτλο κυριότητας της Μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να διεκδικήσει το Βατοπέδι εκτός από τα δικαστικά και τα δικηγορικά έξοδα είναι η αξία της λίμνης στο ποσό που την έχει υπολογίσει το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, δηλαδή 68 εκ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα σε ένα πιο προχωρημένο σενάριο δεν θα ήταν απίθανο να εγερθούν ακόμα και αξιώσεις για διαφυγόντα κέρδη από μισθώματα ή πωλήσεις των ακίνητων που έχουν ήδη παραχωρηθεί στη Μονή, εφόσον εν τω μεταξύ αυτά επιστραφούν στο Δημόσιο, με το σκεπτικό ότι κακώς επεστράφησαν αφού οι ανταλλαγές ήταν τελικά νόμιμες.