Μια συνέντευξη με τον Λώρενς απο την Κένυα

Είναι πολύ σημαντική η παρουσία του blog afroditealsalech.blogspot.com της ηθοποιού Αφροδίτης Αλ Σαλέχ γιατί έχει δώσει φωνή σε αυτούς που δεν μπορούν να μιλήσουν. Σε αυτούς που υπάρχουν δίπλα μας στηρίζοντας, και αυτοί, με τον κόπο τους την κοινωνία και οικονομία μας και που συχνά πέφτουν θύματα ρατσισμού. Καλωσορίζουμε την Αφροδίτη στο καφενείο και την συγχαίρουμε για την αξιέπαινη προσπάθεια της να δημιουργήσει ένα blog-βήμα για όλους εκείνους που συχνά είναι αναγκασμένοι να σιωπούν από φόβο.

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ


Ο Lawrence Karanja είναι ο γενικός γραμματέας της κοινότητας της Κένυας στην Ελλάδα. Την κοινότητα αυτή την είχα επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Με αφορμή την εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ έκρινα πως ίσως θα ενδιέφερε μια συνέντευξη με τον Lawrence.


Λίγα λόγια για τον Lawrence

Ο Lawrence, 30, ζεί στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια. Αυτοπροσδιορίζεται ως οικονομικός μετανάστης. Ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να σπουδάσει. Αργότερα αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές του για να μπορέσει να επιβιώσει. Σήμερα εργάζεται σε εταιρία catering. Η σύζυγός του είναι επίσης απο την Κένυα. Γνωρίστηκαν στην Ελλάδα. Ζουν σε ένα διαμέρισμα στην Πλατεία Αμερικής.

Λίγα λόγια για την κοινότητα την Κένυας

Η κοινότητα αποτελείται απο 700 περίπου μέλη, όσοι και οι κενυάτες στην Ελλάδα. Οι μισοί είναι οικονομικοί μετανάστες και διαμένουν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι είναι αιτούντες άσυλο (οιονεί πρόσφυγες) και έχουν έρθει εσχάτως στην Ελλάδα όταν ο πάλαι ποτέ παράδεισος της Αφρικής μεταμορφώθηκε σε κόλαση εξαιτίας ενός αναπάντεχου εμφυλίου που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007 , διήρκησε μολις δύο μήνες (27/12/2007-28/08/2009) και στοίχησε τη ζωή σε 1000 ανθρωπους, ενώ ανάγκασε περί τους 350000 ανθρώπους να καταφύγουν στον εκπατρισμό.


Η συνέντευξη

Α. : Η προεκλογική περίοδος στην Αμερική διήρκεσε 21 μήνες. Την παρακολουθούσες; Το περίμενες πως θα μπορούσε ποτέ να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ομπάμα;
Lawrence: Ναι, ναι την παρακολουθούσα. Όχι τόσο στην αρχή γιατί ήμουν σίγουρος πως θα νικούσε η Χιλαρι Κλιντον. Πίστευα πως δεν είχε καμία ελπίδα ο Ομπάμα. Όσο όπως περνούσε ο καιρός και έβλεπα την υποστήριξη που είχε από τον αμερικανικό λαό τόσο αύξανε και το ενδιαφέρον μου. Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος των Δημοκρατικών, ήμουν πολύ αισιόδοξος για την εκλογή του ως προέδρου των ΗΠΑ. Ξέρεις, γνωρίζω καλά πως οι μαύροι στην Αμερική δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές, δεν ψηφίζουν. Σκέφτονται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να ψηφίσουν έναν λευκό. Οπότε με την υποψηφιότητα του Ομπάμα ήξερα πως επιτέλους οι μαύροι της Αμερικής θα έπαιρναν θέση, θα κατέβαιναν να ψηφίσουν, θα ψήφιζαν για πρώτη φορά ίσως στην ζωή τους.

Α.: Τον υποστήριξαν όμως πολύ και οι λευκοί.
Lawrence: Ναι γιατί είδαν πως μπορούσε να κάνει καλό στην Αμερική. Είδαν τις ικανότητές του. Ο Ομπάμα είναι πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι μόνο των μαύρων..................................................................
.....................................................................................

Διαβάστε όλη την συνέντευξη στο http://afroditealsalech.blogspot.com