Η βραβευμένη με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, Ελληνίδα επιστήμων, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, μιλά για την παγκόσμια οικονομική κρίση

«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει αλώβητη από μια παγκόσμια κρίση. Έχουμε άνιση κατανομή εισοδήματος, υψηλή ανεργία, δεν έχουμε αναπτύξει βασικούς τομείς της δραστηριότητάς μας, όπως είναι η βιομηχανία, έχουμε μεγάλα ελλείμματα και εξωτερικά και εσωτερικά και οι τράπεζές μας δεν είναι κατοχυρωμένες γιατί είναι πολύ "ανοιγμένες στα Βαλκάνια", όπου πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δε νομίζω ότι θα βγούμε αλώβητοι. Απλώς, εύχομαι να μην ταλαιπωρηθούμε πολύ».

Τα παραπάνω επισημαίνει η οικονομολόγος, τ. πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλέοραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη βράβευσή της, απόψε, με το παράσημο της Legion d΄Honneur της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εκλεγμένη επί τρεις περιόδους για τον ανώτερο θώκο του πανεπιστημίου της Μακεδονίας, είναι η πρώτη Ελληνίδα οικονομική επιστήμων, που λαμβάνει τη σπάνια διάκριση από τη γαλλική δημοκρατία, ως τιμή για την προσφορά της στην ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Αναφερόμενη στη διεθνή οικονομική κρίση, η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «οι συνθήκες, οι οποίες μας έχουν οδηγήσει εδώ, είναι ακριβώς οι ίδιες, τηρουμένων πάντων των αναλογιών, που οδήγησαν στη μεγάλη κρίση των ετών 1929-1932», προειδοποιεί ότι «κυνηγάμε ακόμα το φάσμα του πληθωρισμού, ενώ βρισκόμαστε ήδη σ΄ εκείνο του αντιπληθωρισμού, το οποίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο» και ομολογεί ότι απεύχεται το σενάριο, που ευρέως κυκλοφορεί «να φτάσει η ανεργία στο 15% έως 20% από το 9%, που είναι σήμερα», αλλά επισημαίνει και την ελπίδα....

«Υπάρχει, βέβαια, η ελπίδα να μην αυξηθούν οι άνεργοι, να μην αυξηθούν οι άστεγοι, να μην αυξηθούν αυτοί που κάνουν ουρά στα δημόσια συσίτια και να μην αυξηθούν οι συμπολίτες μας και οι συνάνθρωποί μας που κάνουν ουρές στις λαϊκές για να πάρουν ό,τι έχει περισσέψει. Τονίζω ότι ο αντιπληθωρισμός είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, δεν φεύγει εύκολα και είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συνεχής τάση μείωσης του γενικού επιπέδου των τιμών. Και όταν βλέπεις πόσο απότομη είναι η πτώση του πετρελαίου, τότε πραγματικά κανείς φοβάται πολύ».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των Τραπεζών στην κρίση, η κ. Νεγρεπόντη-Δελιβάνη επισημαίνει: «Ξεχνάμε ότι τράπεζες, κυρίως οι ιδιωτικές, είναι οργανισμοί που επιδιώκουν το κέρδος. Δεν είναι δυνατόν με τις παροτρύνσεις της κυβέρνησης να καταστούν κοινωνικοί οργανισμοί. Δηλαδή, περνούν την κοινωνική τους προσφορά κάτω από το κέρδος και γι αυτό βλέπετε ότι όταν τούς υποχρεώνουν να κάνουν κάποια πράγματα, δεν τα κάνουν όπως πρέπει. Τα κάνουν πολύ ελλιπως και με την αίσθηση, "θα κάνω το ελάχιστο και όσο μπορώ απο πίσω θα επιδιώκω τη μεγιστοποίηση του κέρδους"».

--------------------------

Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη συμπεριλαμβάνεται από τις 17 Ιουλίου στη λίστα των Ιπποτών της Legion d΄ Honneur της γαλλικής Δημοκρατίας, με διάταγμα υπογεγραμμένο από το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.