Η ενίσχυση των τραπεζών

Τον τελευταίο καιρό διαβάζουμε σχόλια πολλά από τα οποία είναι εξαιρετικά ανακριβή σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών. Δυστυχώς μερικά σχόλια εμπεριέχουν στοιχεία εμπάθειας είτε πολιτικής (το κλασικό οπαδικό ποδοσφαιρικό αισθητήριο) είτε κοινωνικής (εν γένει οι τράπεζες ρουφάνε το αίμα του λαού...).

Είναι αυτονόητο ότι ένας επιχειρηματίας στήνει μία επιχείρηση με σκοπό το κέρδος και ένας επενδυτής επενδύει τα χρήματα του σε μία επιχείρηση περιμένοντας ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα θα είναι θετικά για να πάρει κάποιο μέρισμα. Και φυσικά υποτίθεται ότι ο ρόλος του κράτους είναι να βάλει μία τάξη στη ζούγκλα ώστε να μην είναι αυτονόητο ότι τα θύματα σε κρίσεις και μη θα είναι οι ασθενέστεροι.

Ώς εδώ λέμε τα αυτονόητα...

Η συζήτηση όμως ότι οι κυβερνήσεις παρέχουν ρευστότητα στις τράπεζες αντί να τα δίνουν στους ασθενέστερους είναι ανακριβείς. Σε σχόλιο μου κάποιος απάντησε ότι στην Ελλάδα χρειάζεται μία τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδας... Ελπίζω ότι καταλαβαίνει πως δεν στέκει αυτό που λέει. Γιατί; Να θυμίσω λοιπόν το αυτονόητο:



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ