ΟΔΗΓΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ

ΤΟΥ ΒΛΕΠΕΛΙΝ

Β΄ ΜΕΡΟΣ (Διάβασε το Α' μέρος εδώ)

Περίληψη Α' μέρους

Στο πρώτο μέρος παρουσιάσθηκαν δυο αρχές της προπαγάνδας. 1. Εμφανίζουν «σοβαρούς» τύπους για να είναι δήθεν έγκυρο το μήνυμα τους. 2. Συνδυάζουν ήχο, εικόνες, χρώματα, στημένους ρουφιάνους που ουρλιάζουν λες και είσαι κουφός, παίρνουν κομμάτι από αληθινή ιστορία και την προσαρμόζουν στα δικά τους μέτρα. Οι στημένοι παπαγάλοι εκτός από φωνές ρίχνουν στο τραπέζι και απίστευτα άσχετες ατάκες που σε βγάζουν από την πορεία της συζήτησης – της εξαρχής κουτσουρεμένης- ώστε να χάσεις πάση θυσία τον μπούσουλα και να μην καταλήξεις κάπου.

Χρησιμοποιούν απλή γλώσσα. Όσο πιο απλή γίνεται. Σαν να μιλάνε σε 7χρονο παιδάκι. Αυτό είναι και κακό. Γιατί υπεραπλουστεύουν τη γλώσσα, αποκλείουν λέξεις τις οποίες σιγά-σιγά ξεχνάμε, οπότε περιορίζεται η δυνατότητα μας για παραγωγή σκέψης και εμβάθυνση στην ουσία των πραγμάτων και στην εξεύρεση της αλήθειας. Το ότι τα νέα παιδιά έχουν ένα περιορισμένο λεξιλόγιο επικοινωνίας, κατανόησης και εκφοράς της σκέψης τους δεν είναι διόλου τυχαίο.

ΑΝΤΙΔΟΤΟ: Διαβάζετε όσο μπορείτε κλασικούς συγγραφείς όλων των εποχών, διαβάζετε στα παιδιά σας λογοτεχνικά έργα, συζητείστε τα μαζί τους, αναλύστε τους το έργο.

Πείτε τους για τον συμβολισμό του έργου και τι κρύβεται από πίσω του. Τι κρύβεται ανάμεσα στις γραμμές του. Ευαισθητοποιείστε τα στο να μην καταπίνουν ότι τους πλασάρουνε ως μοναδική αλήθεια. Μάθετε τα να σκέφτονται και μαζί τους και σεις.

ΑΤΑΚΕΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ

Τα πιο αποτελεσματικά μηνύματα προπαγάνδας είναι ατάκες, διαυγείς σαν από κρύσταλλο, λαμπερές και εκκωφαντικές. Τις βλέπετε στα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης μας, στις διαφημίσεις, στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά έργα. Θυμηθείτε πως τα παιδιά μαθαίνουν απέξω διαφημίσεις. Γίνονται υποχείρια των θυτών. Τα χρησιμοποιούνε από τη μικρή ηλικία μέχρι και την τελευτή του βίου τους. Κάντε τους καλό. Συζητάτε μαζί τους. Παρουσιάστε τον αντίλογο σε αυτό που μαθαίνουν με εύγλωττο τρόπο. Με παραδείγματα, ακόμα και προσωπικά σας.

ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ή ΜΑΥΡΟ ή ΑΣΠΡΟ. ΟΤΙ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

Το τελευταίο μέρος του Οδηγού Εντοπισμού Προπαγάνδας θα αναφερθεί στις τακτικές που χρησιμοποιεί η προπαγάνδα για να ευνουχίσουν και απονευρώσουν την αντίδραση μας.