Ψάρι με δάκτυλα

Η καταγωγή των δακτύλων χεριών και ποδιών βρέθηκε σε πανάρχαιο ψάρι


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την καταγωγή των δακτύλων των χεριών και των ποδιών σε πλάσματα που έμοιαζαν με ψάρια και τριγυρνούσαν στις θάλασσες πριν 380 εκατ. χρόνια, κατά τη Δεβόνια περίοδο, σύμφωνα με νέα έρευνα του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουπσάλα, υπό τον καθηγητή Περ Άλμπεργκ, η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό Nature.

Η επικρατούσα μέχρι τώρα θεωρία ήταν ότι τα πρώτα πλάσματα που ανέπτυξαν πρωτόγονα δάκτυλα, ήσαν τα τετράποδα, ζώα που ανέπνεαν αέρα και σύρθηκαν από τη θάλασσα στην ξηρά πριν περίπου 360-370 εκατ. χρόνια και θεωρούνται οι πρόδρομοι όλων των θηλαστικών και πουλιών. Υποτίθεται ότι η ανάγκη αυτών των ζώων να επιβιώσουν στους τότε βάλτους και στη στερεή γη, οδήγησε, μέσω φυσικής επιλογής, στη βαθμιαία εξέλιξη των πτερυγίων που είχαν τα ψάρια, σε άκρα με αρθρώσεις που μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος του σώματός τους.

Όμως η νέα έρευνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Γαλλικού Πρακτορείου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science, αποκαλύπτει ότι υποτυπώδη δάκτυλα ήσαν ήδη παρόντα μέσα στα πτερύγια του Παντεριχθύ, ενός μεταβατικού είδους, μήκους ενός μέτρου περίπου, που ζούσε στα ρηχά νερά και που ήταν περισσότερο ψάρι παρά τετράποδο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέα εύρημα δείχνει ότι τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών προέκυψαν από προϋπάρχοντα μέρη του σκελετού του πτερυγίου που απλώς μετασχηματίσθηκαν και δεν ήσαν τελείως νέα τμήματα που αναπτύχθηκαν και ήρθαν να "κλειδώσουν" πάνω στον σκελετό του πτερυγίου. Δηλαδή τα πρωτο-δάκτυλα αναπτύχθηκαν μέσα στη θάλασσα πριν από τα τετράποδα και όχι κατά την περίοδο μετάβασης από το νερό στη στεριά.

Το εύρημα δεν βασίσθηκε σε νέες ανακαλύψεις αλλά σε επανεξέταση προϋπαρχόντων απολιθωμάτων, από τη Λετονία (όπου ουσιαστικά έχουν βρεθεί όλα τα καλοδιατηρημένα απολιθώματα Παντεριχθύων), τα οποία οι μέχρι τώρα ερευνητές δεν είχαν αξιολογήσει σωστά. Χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ με αξονικές τομογραφίες, οι σουηδοί επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού των πτερυγίων και, εκεί που τελείωνε ο σκελετός τους, φάνηκε να διαγράφονται καθαρά τέσσερα μικρά οστά σαν δάκτυλα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτά τα πρωτο-δάκτυλα βοηθούσαν τον Παντεριχθύ να στηρίζει τα πτερύγιά του στο βυθό (σαν χέρια ή πόδια) και να κοιτάζει τριγύρω καλύτερα για τη λεία του. Αν η ρηχή λίμνη, όπου ζούσε, ξεραινόταν, ο Παντεριχθύς είχε τα μέσα πλέον να συρθεί πάνω στη λάσπη με τα πτερύγια-άκρα του μέχρι τη διπλανή λιμνούλα.

Πηγή ΑΠΕ

Σχόλιο Ευθύλογου:
Όπως καταλαβαίνετε είναι απόλυτα δικαιολογημένοι οι ανά την υφήλιο ειδικοί και αρμόδιοι που «ψάρωσαν» τον τελευταίο καιρό.