Οδοιπορικό-Η καθημερινή ζωή στο Άγιο Όρος

Επειδή πολλά γράψαμε για το Βατοπέδι, για τον Εφραίμ, για τα real estate, ας δούμε και την άλλη άποψη του "όρους" μέσα από ένα άρθρο που μας έστειλε ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο περιβόλι της Παναγίας συνοδευόμενο με πληροφορίες,χρήσιμο για όσους θέλουν να το επισκεφθούν,νοσταλγικό για όσους έχουν ήδη βρεθεί εκεί


Το εικοσιτετράωρο στο Όρος υπολογίζεται σύμφωνα με το βυζαντινό ημερολόγιο, που μετακινείται κατά τις εποχές του έτους ούτως, ώστε η ανατολή να συμπίπτει κατά το δυνατόν με την ώρα μηδέν.

Κατά αρχήν το εικοσιτετράωρο του μοναχού υποτίθεται ότι διαιρείται σε τρία ίσα οκτάωρα μέρη, που αφιερώνονται αντίστοιχα στην προσευχή, την εργασία και την ανάπαυση, Υπάρχουν όμως είδη απασχολήσεως τα οποία μπορούν να υπαχθούν σε περισσότερα από ένα οκτάωρο. Π.χ. Η μελέτη, η οποία είναι ταυτόχρονα και προσευχή και ανάπαυση και εργασία. Εξ αλλου κατά τα είδη του βίου παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες.

Γενικά μπορούμε να υπολογίσουμε ότι στις συνήθειες της ημέρας οι μοναχοί αφιερώνουν στην προσευχή 7 ώρες, στην εργασία 7 ώρες, στην ανάπαυση 7, στην μελέτη 1,5 και στα γεύματα 1,5. Οι κοινοβιακές Μονές κατά το 24ωρο διαθέτουν στον ύπνο το χρονικό διάστημα 5,30-6,30 π.μ., 2-3 μ.μ. και 8μ.μ.-1π.μ. κατά το κοσμικό ωρολόγιο.

Οι μοναχοί δεν έχουν άλλη ψυχαγωγία πλην της θέας των αναλλοίωτων ή κυκλικώς επανερχομένων στοιχείων του ουρανού, του ωκεανού και των βουνών , κυρίως δε, επαρκής και αναντικατάστατος « η εν τη προσευχή και τω ιδρώτι κοινωνία μετά του Θεού και των αδελφών».


Διαβάστε την συνέχεια του οδοιπορικού εδώ