Έρευνα: Αυξημένο βάρος έχουν οι εξωστρεφείς, μειωμένο οι αγχώδεις

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι έχουν την τάση να είναι παχείς, ενώ οι αγχώδεις τείνουν να είναι αδύνατοι, σύμφωνα με νέα ιαπωνική έρευνα, η οποία σχεδιάστηκε για να εξετάσει τη σχέση προσωπικότητας και Δείκτη Μάζας Σώματος.

Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι στην Ιαπωνία, ηλικίας 40 έως 64 ετών, ρωτήθηκαν σχετικά με το ύψος και το βάρος τους, ενώ πέρασαν από τεστ προσωπικότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξωστρεφείς άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ΔΜΣ μεγαλύτερο του 25, σημειώνει ο Masako Kakizaki, του Πανεπιστημίου Tohoku.

Αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα, οι άντρες στην κατηγορία των περισσότερο εξωστρεφών είχαν 1,73 φορές περισσότερες πιθανότητες για παχυαρκία σε σχέση με τους πιο εσωστρεφείς. Οι εξωστρεφείς γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες κατά 1,53 φορές να είναι παχύσαρκες.

Οι άνθρωποι που είχαν τις περισσότερο αγχώδεις προσωπικότητες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να ζυγίζουν λιγότερο από το κανονικό ή να έχουν ΔΜΣ μικρότερο του 18,5.

Τα ευρήματα μπορεί να δώσουν στοιχεία για να αναπτυχθούν περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της αύξησης βάρους, των λιγότερων κιλών ή της παχυσαρκίας, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό 'Journal of Psychosomatic Research'.