Ο πρώτος Ελληνοαυστραλός διαστημικός τουρίστας.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ήλπιζε ότι θα γινόταν ένα "θαύμα" και σήμερα θα αναχωρούσε για το διάστημα, πραγματοποιώντας ένα ακόμη όνειρό του.

Το θαύμα δεν έγινε αλλά ο ομογενής Νίκος Χαλικόπουλος (Nik Halik) που ήταν "αναπληρωτής επιβάτης" στο "εμπορικό διαστημικό ταξίδι" του Σογιούζ που εκτοξεύεται σήμερα αισιοδοξεί πως θα πετύχει τον στόχο του στο επόμενο ταξίδι, το 2009

Ως γνωστόν ο αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Pίτσαρντ Γκάριοτ, είναι ο διαστημικός τουρίστας που θα περάσει τις επόμενες δέκα μέρες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πριν επιστρέψει στη γη.

Ο Γκάριοτ μαζί με τον Χαλικόπουλο είχαν προετοιμαστεί εντατικά για την εκτόξευση από το Ρωσικό Κέντρο Κατάρτισης Κοσμοναυτών.

Ο Pίτσαρντ, είναι γιος του αστροναύτη Όουεν Γκάριοτ, ο οποίος το 1973 πέρασε δύο μήνες στον Skylab, τον πρώτο διαστημικό σταθμό που τέθηκε σε τροχιά και 10 χρόνια αργότερα συμμετείχε σε αποστολή των διαστημικών λεωφορείων.

Μαζί με τον Ρίτσαρντ Γκάριοτ προετοιμαζόταν όλο αυτό το διάστημα (από τον περασμένο Ιανουάριο) και ο Νίκος Χαλικόπουλος αφού πρέπει να υπάρχει "αναπληρωτής" για κάθε ενδεχόμενο.

Αν κάτι συμβεί στον πρώτο ο "αναπληρωτής" θα πρέπει να είναι πανέτοιμος για να πάρει την θέση του.

Η προετοιμασία ήταν ιδιαίτερα εντατική. Μαθήματα ρωσικής γλώσσας, γυμναστική, εξοικείωση με τα τεχνικά διαγράμματα και τις εξισώσεις, να μάθει τι σημαίνει το κάθε ..κουμπί και να θυμάται με κάθε λεπτομέρεια εκατοντάδες διαδικασίες, ανά πάσα στιγμή, όπως μας λέει.

Ο Νίκος Χαλικόπουλος μας είπε ότι έχει επιλεγεί ως "διαστημικός τουρίστας" για το επόμενο ταξίδι του "Σογιούζ" και για το προνόμιο αυτό θα καταβάλει 30 εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας).

Ο Νίκος Χαλικόπουλος γεννήθηκε στην Αυστραλία από Μεσσήνιους στην καταγωγή γονείς αλλά τώρα είναι πολυεκατομμυριούχος και "πολίτης του πλανήτη γη".