Μακάρι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Γραφει, ο DI-APORON


Η οικονομικη κριση του 30 στην Ελλαδα , αν δεν εχει πολλες ομοιοτητες με την σημερινη,

ειναι αυτη που εθεσε τελος , μαλλον κακο στην πολιτικη σταδιοδρομια του χαρισματικου Ελευθεριου Βενιζελου.

Ειναι αυτη που ανοιξε τον δρομο στον Ιωαννη Μεταξα,και την δικατατορια ,οπωςεγινε με τον Μουσολινι στην Ιταλια και του Χιτλερ στην Γερμανια!

Και ειναι αυτη που εθεσε τα θεμελια του εργατικου κινηματος στην Ελαδα.

Ετσι μπορουμε να λεμε οτι μια οικονομικη κριση εχει,οικονομικα,κοινωνικα,και πολιτικα χαρακτηριστικα!

Μπορουμε λοιπον να υποστηριξουμε ,κοιτωντας την κριση του 30, οτι η σημερινη κριση ειναι κατι παρα πανω απο μια χρηματιστηριακη φουσκα!

Ειναι η αδυναμια του κρατους να αναλαβει εναν παρεμβατικο ρολο στην κατανομη των κερδων που προεκυψαν απο την οποια αναπτυξη., υπακουοντας στο λαιτ μοτιφ της Ουασιγκτον πως οι αγορες αν απαλλαγουν απο τα δεσμα της κηδεμονιας του κρατους μπορουν να εξασφαλισουν την διαρκη αναπτυξη και την αεναη ευημερια μας?-δογμα που και η δικη μας Κυβερνηση δυστυχως αποδεχθη με τυμπανοκρουσιες!!


Διοτι οπως επισημαινει κι ο ιστορικος Μαρκ Μαουζερ, " το κρατος με την δραση η την αδρανεια του , καθοριζει ποιοι απολαμβανουν τα ευεργετηματα της μεγενθυσης!."

Επρεπε λοιπον η συμφορα να χτυπησει και το σπιτι του θεραποντος ιατρου,για να γινει κοινη συνειδηση αυτο που ως χθες θεωρειτο αναχρονιστικη παραδοξολογια!

Βρισκομαστε λοιπον μπροστα σε μια νεα συναινεση ?

Αρχιζει δειλα-δειλα να διαμορφωνεται η διεοληψια : πως οι αγορες παραγουν ευημερια ,όταν τιθεται υπο καποιας μορφης κοινωνικο ελεγχο?

Πως η επιδειωξη του ιδιωτικου κερδους ,όταν δεν αντιστοιχιζεται, ουτε κατ’ελαχιστον με το γενικωτερο κοινωνικο συμφερο οδηγει σε εκτροχιασμο!

Και πως η κοινωνικη συνοχη , η αμβλυνση των κοινωνικων ανισοτητων δεν είναι μονον μια ηθικη επιταφη αλλα και μια επιλογη οικονομικου ρεαλισμου!

Τα πιο πανω δεν είναι καινουργιες αρχες η ιδεολογιες .

Στην πραγματικοτητα αποτελουν τον πυρηνα της παλιας

Σοσιαλοδημοκρατικης συναινεσης!

Ζουμε λοιπον από την αλαζονεια της αγορας στον συμπονετικο καπιταλισμο της Σοσιαλοδημοκρατιας?

Μ Α Κ Α Ρ Ι!!!