Κραχ σαν τότε. 79 χρόνια πριν.

Ηταν η Μαύρη πέμπτη, 25 Οκτώβρη 2009 , όταν έγινε το μεγάλο κραχ στην Αμερική, σε λίγες μέρες θα έχουμε επέτειο, θα κλείσουμε 79 χρόνια. Ζούμε στιγμές, περίπου ίδιες . Ας θυμηθούμε με μικρές πινελιές τι έγινε τότε.
"Δεν θα υπάρξουν άλλα κραχ στην εποχή μας"
Δήλωση του Τζον Μέιναρντ Κέινς(
Αγγλος οικονομολόγος) το 1927 μόλις 2 χρόνια πριν το κραχ

Η αρχή του τέλους

Μετά από μια ξέφρενη πενταετία που ο Dow Jones πενταπλασίασε την αξία του, ο δείκτης έφτασε στις 381,17 μονάδες στις 3 Σεπτεμβρίου 1929. Μετά από αυτό και για ένα μήνα η αγορά άρχισε να πέφτει, χάνοντας περίπου το 17% της αξίας της. Στη συνέχεια οι τιμές κάλυψαν περισσότερο από το ήμισυ του χαμένου εδάφους, για να συνεχίσουν την καθοδική πορεία τους αμέσως μετά. Η πτώση επιταχύνθηκε φτάνοντας στη Μαύρη Πέμπτη 24 Οκτωβρίου. Ο αριθμός ρεκόρ των 12.900.000 μετοχών άλλαξε χέρια εκείνη την ημέρα. Η ευφορία και τα κέρδη της bull market κατέρρευσαν στις 24 Οκτωβρίου 1929, όταν οι τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άρχισαν να πέφτουν με άνευ προηγουμένου ρυθμό και συνέχισαν για έναν ολόκληρο μήνα. Τις ημέρες που οδήγησαν στην Μαύρη Πέμπτη η αγορά ήταν ασταθής. Περίοδοι πωλήσεων πανικού και υψηλών συναλλαγών διαδέχονταν σύντομες περιόδους υψηλότερων τιμών και ανάκαμψης.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου τραπεζίτες της Wall Street συναντήθηκαν να βρουν μια λύση .....................................

Διάβασε τη συνέχεια εδώ