Ολη η αλήθεια για τα spam-mails

Φταίει το όνομα που χρησιμοποιείτε

Πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Cambridge, σχετικά με τα spam mails, έδειξε ότι η ποσότητα των spam που λαμβάνει κάποια διεύθυνση έχει σχέση με το γράμμα από το οποίο αρχίζει.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι στα mail που ξεκινούν από a, m ή s, από τα mail που φτάνουν στο inbox τους, 40% είναι spam. Αντίθετα, οι διευθύνσεις που ξεκινούν με q ή z έχουν στο inbox μόνο 20% spam mails στο σύνολο των μηνυμάτων τους.


Ο αναλυτής του πανεπιστημίου δρ. Richard Clayton, που διεξήγε την έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η διαφορά οφείλεται πιθανά στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι spamers.

Οι spamers κάνουν αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν dictionary attacks, δηλαδή «επίθεση βάσει λεξικού».john@something.com. Αν στείλουν και δουν ότι όντως η διεύθυνση υπάρχει συνεχίζουν αλλάζοντας το domain name. Η δεύτερη δοκιμή για παράδειγμα θα είναι john@somewhere.com κ.ο.κ.

Έτσι, εφόσον τα ονόματα που αρχίζουν από s ή από m, είναι πιο συνήθη, οι spamers θεωρούν ότι όταν η διεύθυνση ξεκινά με αυτά, θα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να ανταποκρίνεται όντως σε κάποιο χρήστη του Internet.

Ο Clayton λέει ότι η διαπίστωση που έκανε η έρευνα, είναι σημαντική και ανοίγει δρόμους για την κατανόηση του spam και πώς αυτό λειτουργεί. Υπάρχουν όμως και κάποια φαινόμενα που δεν εξηγεί. Για παράδειγμα η έρευνα έδειξε ότι στις διευθύνσεις mail που ξεκινούν με u, το 50% των λαμβανομένων mails είναι spam, αν και από u δεν ξεκινούν πολλά ονόματα.
Δηλαδή, δοκιμάζουν μία λέξη πριν από το «παπάκι» της διεύθυνσης, για παράδειγμα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.