Στον διάολο, Γιάνκηδες!..

Κυριολεκτικά στoν... διάβολοκαι μάλιστα εκατό φορές- έστειλε ο αριστερός πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα του, κατηγορώντας τον προσωπικά για μια νέα αμερικανοκίνητη δολοφονική συνωμοσία ανώτερων αξιωματικών και των τριών όπλων, η οποία, όπως υποστηρίζει, «απετράπη την τελευταία στιγμή» με ομαδικές συλλήψεις.

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά για του λόγου το αληθές ο Τσάβες έπαιξε στην τηλεόραση ηχογραφημένες συνομιλίες των συνωμοτών αξιωματικών, τα ονόματα των οποίων ανακοίνωσε στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια ο Τσάβες δήλωσε ανοιχτά ότι είναι έτοιμος να επέμβει στρατιωτικά στη μακρινή Βολιβία του συμμάχου του, Αριστερού προέδρου Εβο Μοράλες, αν εκδηλωθεί πραξικόπημα εις βάρος του.

Η εξουσία του Μοράλες- του πρώτου αυτόχθονος Ινδιάνου Αϊμάρα ο οποίος κατέλαβε το ύπατο αξίωμα στην πάμφτωχη αλλά πλούσια σε πόρους χώρα των Ανδεων- δοκιμάζεται σκληρά τις τελευταίες ημέρες από τις αμερικανοκίνητες, όπως πιστεύει ο ίδιος, εξεγέρσεις στις πλούσιες ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Το μήνυμα Τσάβες που, τυχαία ή όχι, συνέπεσε με την 35η επέτειο από το αιματηρό τέλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε στο προεδρικό μέγαρο της Χιλής, καθ΄ υπόδειξιν και του Χένρι Κίσινγκερ, τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Στη νέα του έκρηξη ο Τσάβες ξεπέρασε εαυτόν όσον αφορά τον αριθμό των προσβολών και των ύβρεων προς τους «αξιολύπητους Γιάνκηδες» , όπως τους χαρακτηρίζει.

Μιλώντας μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του στο Καράκας, ντυμένος στα κόκκινα, ο Τσάβες ανακοίνωσε ότι δίνει διορία 72 ωρών στον αμερικανό διπλωμάτη Πάτρικ Ντάντι να εγκαταλείψει τη χώρα. Παραλλήλως, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον δικό του πρεσβευτή από τις ΗΠΑ, «προτού τον διώξουν», όπως είπε.

«Θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Προσπαθούν να κάνουν και εδώ αυτά που κάνουν στη Βολιβία. Φτάνουν πλέον αυτά τα σκ..., κύριοι. Και αν υπάρξουν αντίποινα,τότε δεν θα υπάρξει πετρέλαιο της Βενεζουέλας προς τις ΗΠΑ.Να πάτε στον διάολο,παλιοΑμερικάνοι. Να πάτε στον διάολο εκατό φορές» είπε.

«Μόνον όταν φύγει ο Τζορτζ Μπους από τον Λευκό Οίκο και έρθει ένας πρόεδρος που θα σέβεται τη Λατινική Αμερική θα στείλουμε και πάλι πρεσβευτή στις ΗΠΑ» κατέληξε ο Τσάβες- ο οποίος παίζει πλέον ανοιχτά το χαρτί της συμπαράταξης με τη Ρωσία, όπως έκανε επί δεκαετίες ο κουβανός μέντοράς του, ο Φιντέλ Κάστρο.

Είχαν προηγηθεί η απέλαση από τον Μοράλες του αμερικανού πρεσβευτή στη Λα Πας Φίλιπ Γκόλντμπεργκ και τα άμεσα «αντίποινα» της Ουάσιγκτον, η οποία απέλασε με τη σειρά της τον βολιβιανό επιτετραμμένο, στο πλαίσιο ενός ανοιχτού διπλωματικού πολέμου.

Ο Μοράλες κατηγόρησε τον Γκόλντμπεργκ ευθέως ότι «συνωμοτεί εναντίον της δημοκρατίας και επιδιώκει τη διάσπαση της Βολιβίας», με αφορμή τη συνάντηση του Αμερικανού με τον κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ Ρούμπεν Κόστας, πριν από δύο εβδομάδες- αμέσως μετά την οποία ξέσπασαν βίαιες αντικυβερνητικές ταραχές, καταλήψεις κτιρίων και τα σαμποτάζ στον αγωγό Τransierra, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βραζιλία, στην Αργεντινή και σε άλλες ενεργειακές εγκαταστάσεις υψηλής οικονομικής σημασίας.

«Αν ο Εβο ανατρεπόταν ή σκοτωνόταν,ας γνωρίζουν οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας ότι μου έχουν δώσει το “πράσινο φως” για να υποστηρίξω κάθε ένοπλο κίνημα στη Βολιβία.Αν η ολιγαρχία και οι φιλοαμερικανοί που κατευθύνονται, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από την αυτοκρατορία ανατρέψουν μια κυβέρνηση,η δική μας έχει το “πράσινο φως” να οργανώσει επιχειρήσεις κάθε είδους για να επαναφέρει τον λαό στην εξουσία...Θέλω οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών να γνωρίζουν ότι επιθυμούμε την ειρήνη,αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε όπως ο Μπολίβαρ στη Σάντα Μάρτα, ούτε όπως ο Αλιέντε στη Μονέδα» είπε ο Τσάβες.

Και ο Μοράλες προειδοποίησε χθες την αντιπολίτευση ότι «η υπομονή έχει τα όριά της», καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Στις ένοπλες συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του προέδρου έξω από την πόλη Κομπίχα, στην επαρχία Πάντο σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι και τραυματίστηκαν 34.

Η πλούσια πόλη Σάντα Κρουζ παραμένει υπό τον πλήρη έλεγχο των εξεγερμένων. Ο στρατός περιορίζεται για την ώρα στη φύλαξη των σημαντικότερων κρατικών εγκαταστάσεων. Οι φιλοκυβερνητικοί εκπρόσωποι των εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αγροτών της περιοχής απείλησαν ότι θα αποκλείσουν όλους τους δρόμους προς την πόλη, ενώ πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν από τον Μοράλες «να στείλει τον στρατό».