ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ

Στην εκπομπή του Μέγκα ΅Σαββατοκύριακο΅ των Ιορδ. Χασαπόπουλου και Μανώλη Αναγνωστάκη μιλούν με τον ηγούμενο Μεθόδιο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.

Είναι η Αγιορείτικη Μονή που τραβά τα πάνδεινα και την σέρνουν στα δικαστήρια επειδή δεν θέλησε να πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει ‘ιερό μπότοξ”, δεν δέχτηκε να εκκοσμικευτεί (σε στυλ Βατοπέδι), δεν επιθυμεί να ασκεί εξουσία, δίκην χαλίφη στη θέση του χαλίφη, δεν μαγνητοσκοπεί τους επίσημους φίλους της και κυκλοφορεί τα βίντεο χωρίς να σέβεται τα προσωπικά τους δεδομένα και χωρίς να ζητήσει ούτε καν την άδεια τους, δεν…δεν…δεν. Κάνει δηλαδή αυτό που οφείλει να κάνει κάθε Μονή. Είναι πηγή προσευχής και πνευματικής ανάτασης, χώρος εξομολόγησης και αυτοκριτικής μας.

Η ερώτηση των δημοσιογράφων στον ηγούμενο Μεθόδιο ήταν αν η Μονή Εσφιγμένου έχει ακίνητη περιουσία. Η απάντηση ξερή: ‘ΟΧΙ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΟΤΙ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΝ ΦΤΩΧΟ ΚΟΣΜΟ.

Μεταφέραμε το πνεύμα της τηλεοπτικής συζήτησης για να δούμε ότι υπάρχει και η αντίθετη πλευρά Μονών που επιτελούν το έργο για το οποίο έχουν λογο ύπαρξης. Να πούμε το δίκαιο και να μην τους τσουβαλιάζουμε όλους. Και όσο υπάρχουν αυτές οι Μονές και οι παπούληδες που τις υπηρετούν, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ. Προφανώς το μήνυμα του Χριστού είναι σε αντίθετη φορά από την εξουσία και την χύδην εκκοσμίκευση των γνωστών μας μονών. Για να μείνει και κάτι όρθιο απέναντι στην τωρινή λαίλαπα.

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ