Απάντηση στους τελωνειακούς


Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος


Αγαπητέ κ. τελωνειακέ..


Το σχόλιο μου θα είναι περιεκτικό και ως εκ τούτου σύντομο.


Αδιαπραγμάτευτή μου βάση είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων. Κατά συνέπεια θα συμφωνήσω μαζί σας ως προς την κριτική που ασκείτε στον συνάδελφό μου κ. Κώνστα, επειδή από καιρού και προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργοδοτών του, έχει μπερδέψει το κράτος προστασίας των εργαζομένων με το κράτος προστασίας του κεφαλαίου. Υπό το πρίσμα αυτό κάθε άποψή του επί θεμάτων οικονομικών και ιδιαίτερα επί των εργασιακών σχέσεων είναι επιεικώς ανάξια σχολιασμού.

Όμως προσέξτε με. Είναι αυτό-υπονόμευση να υπεραμύνεστε προκλητικά ενός νόμου Καποδιστριακού ο οποίος αν συντηρήθηκε ως τα σήμερα, συνέβη γιατί η πάγια επιδίωξη της συγκεκριμένης πολιτείας ήταν να δημιουργήσει μια κάστα μίσθαρνων οργάνων που θ’ αποτελούσε την εργατική αριστοκρατία . Την πρώτη γραμμή άμυνας δηλαδή απέναντι στις λαϊκές διεκδικήσεις. Όταν λοιπόν γράφετε ότι το επίδομα το καταβάλλει ο άμεσα συναλλασσόμενος με το τελωνείο είναι ευθέως ανάλογο της παραδοχής πως το στερείτε ως εισόδημα από το δημόσιο, άρα από τον ελληνικό λαό. Το έντιμο θα ήταν να καταβαλλόταν στο δημόσιο κι εκείνο να το διένειμε σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το μόνο που οφείλατε να κάνετε ήταν να αμφισβητούσατε την εντιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου.. Θα είχαν όλοι αφοπλιστεί..

Αλλά και η εντιμότητα δεν είναι μονοσήμαντη.. Έτσι ως προς το ερώτημά σας γιατί δεν βρίσκετε συμμάχους στην κοινωνία, φαντάζομαι ότι το θέτετε ρητορικά. Η απάντηση που ασφαλώς γνωρίζετε βρίσκεται στην γνωστή φράση του ανεκδιήγητου Ρεγκούζα.. «Είπαμε να παίρνετε κάτι αλλά και τόσα πολλά.» Και μην ακούσω εδώ τα γνωστά φληναφήματα περί του ότι δεν μπορεί οι λίγοι να στιγματίζουν όλο τον κλάδο, γιατί η «λαδιά» της διαφθοράς εξαπλώνεται παντού.. Έτσι το λίγοι αφορά μόνον τους έντιμους έστω με γνώμονα την αστική ηθική. Και έχω λόγους που το αναφέρω. Εκτελωνίσατε για παράδειγμα το αυτοκίνητο που παρ’ ολίγο να αποβεί μοιραίο για την ζωή μου και την ζωή της οικογένειάς μου δίχως να ελέγξετε (τυχαία;) στην βάση ποιας κοινοτικής οδηγίας αυτό εισερχόταν. Κάτι που δεν συνέβη μόνον στο δικό μου.. Αλλά και σε όλα της ίδιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Κι αυτό δεν είναι ένα γεγονός που αποκλειστικά σε μένα και αποκλειστικά με αυτό το προϊόν συνέβη. .. Μια σειρά συμπολιτών μας το αντιμετώπισε. Για να διαμορφώσει απέναντί σας μια γνώμη που καθόλου δεν σας κολακεύει. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί δεν μας έχετε και δεν θα μας έχετε δίπλα σας απέναντι στα δίχως αμφιβολία αρπακτικά που μας κυβερνούν;


Ευγένιος Ανδρικόπουλος

eandrik@otenet.gr