Οι Αγιορείτες θα γίνουν Δ.Ε.Η

Η μονή Μεγίστης Λαύρας κατάφερε με χρυσόβουλα του 10ου αιώνα να καρπωθεί μια έκταση 38.000 στρεμμάτων, η οποία έκταση είναι το ένα όγδοο όλου του νησιού. Αυτή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί NATURA μιας και εκεί υπάρχουν αρκετά ενδημικά φυτά αλλά είναι το μέρος που ζει το μοναδικό αλογάκι της Σκύρου από το οποίο είδος έχουν επιβιώσει μόνο 200 την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει ως όριο να χαρακτηριστεί ένα είδος προς εξαφάνιση τα 1.000.

Η μονή σύστησε εταιρεία την Αιολική Νότιας Σκύρου με συμμετοχή της μονής 95% και 5% την εταιρεία ΕΤΕΚΑ με σκοπό την τοποθέτηση 111 ανεμογεννητριών προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα προσεγγίζει το 1/3 της ισχύος του λιγνιτικού σταθμού Μεγαλόπολης. Πρόκειται για την Αιολική Νότιας Σκύρου Α.Ε. με εταίρους κατά 95% τη μονή και 5% την εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε. (συμφερόντων Κ. Φιλιππίδη), που είναι και ο τεχνικός σύμβουλος του έργου.

Ποια είναι η σχέση της μονής με τη Σκύρο; Της ανήκει το μετόχι του Αγ. Γεωργίου στο κάστρο του νησιού.

Τα αποτελέσματα της καταστροφής που θα προκληθεί από αυτή την ενέργεια νομίζω ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις. Για όσους δεν έχουν πειστεί (http://skyrosnea.pblogs.gr/2008/08/kai-h-boylhsh-twn-skyrianwn.htm)

Οι κάτοικοι της Σκύρου μάζεψαν 2.500 υπογραφές και δίνουν τον αγώνα τους χωρίς την συμπαράσταση κανενός.

Το θέμα είναι πολύ πολύπλοκο αφού εμπλέκεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πολλά άλλα ζητήματα νομικίστικης φύσεως.

Για να μην σας κουράσω δεκάδες άρθρα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα skyroson.gr,στο blog ο Ρεπόρτερ της Σκύρου,στο evia blog και στο forum Σκυρίων