Καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο για χρηματοδότηση του ιρλανδικού «Όχι» από τη CIA

Μας το έστειλε ο Στέφανος Ληναίος

Ζητούν έρευνα για το θέμα

Έρευνα σχετικά με πληροφορίες του ιρλανδικού Τύπου που θέλουν την εκστρατεία του ιρλανδικού «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη να έχει χρηματοδοτηθεί από τη CIA και το Αμερικανικό Πεντάγωνο, ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή παρέμβαση του συμπροέδρου των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του ιρλανδικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία η εκστρατεία του «Όχι» στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και την CIA, ώστε η Ευρώπη να μην καταστεί υπέρ το δέον ισχυρή.

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος, προτείνοντας μάλιστα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν να κληθούν να παράσχουν όσες σχετικές πληροφορίες διαθέτουν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ζήτησε να υπάρξει πλήρη διαφάνεια για τον τρόπο χρηματοδότησης της οργάνωσης Libertas, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Όχι» στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτερινγκ, ενώ αρχικά ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ντίκλαν Γκάνλεϊ, είχε δηλώσει ότι η εκστρατεία χρηματοδοτήθηκε από μικρές εισφορές, στην συνέχεια παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έθεσε στην διάθεσή της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη σε εμπορικές δοσοληψίες του Ντ.Γκάνλεϊ με το Πεντάγωνο ύψους τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ.