Γιάννενα:Είναι η πόλη που τρώει τους ευεργέτες της ή μήπως είναι η πόλη που τιμά και ανέχεται τους καταστροφείς της περισσότερο από όσο πρέπει;

Γράφει ο Βαγγέλης Καστρινός

Αγαπητέ καφετζή γεια σου.
Το τελευταίο καιρό είμαι θαμώνας του καφενείου και παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου. Ετσι διάβασα και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη στα Γιάννενα και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις του gianniotis.gr.

Δεν έχασα και εγώ ευκαιρία , καλοκαιριάτικα,έπιασα το πληκτρολόγιο για να γράψω και τις δικές μου απόψεις για το θέμα.
Πριν πολλά – πολλά χρόνια, ανάμεσα στους υποψήφιους για το αξίωμα του Δημάρχου στα Γιάννενα, ήταν ο Σακκάς και ο Φρόντζος, μακαρίτες τώρα και οι δυο.

Ο Φρόντζος ένα - δυο χρόνια πριν τις εκλογές και χωρίς να είναι δήμαρχος, θέλησε να δημιουργήσει (και το κατάφερε, όπως και άλλα πολλά) έναν ζωολογικό κήπο. Ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια φέρνοντας έναν λύκο.
Το γεγονός αυτό προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί κατά την προεκλογική περίοδο ο Σακκάς λέγοντας σε μια προεκλογική του ομιλία:

«Αγαπητοί δημότες, τι θα κάνει ο κ. Φρόντος; Το πολύ – πολύ αν τον ψηφίσετε να βάλει τον λύκο έξω από το Δημαρχείο»
Την επόμενη ο Φρόντζος απάντησε ως εξής:
«Προτιμάτε ο λύκος να είναι μέσα στο Δημαρχείο ή έξω από το Δημαρχείο;
Αν τον προτιμάτε μέσα, ψηφίστε τον κ. Σακκά, αν τον προτιμάτε έξω ψηφίστε εμένα»
Μάλλον επρόκειτο για μια από τις τελευταίες έξυπνες προεκλογικές ατάκες που ακούστηκαν στα Γιάννενα.
Ακολούθησε η εφτάχρονη νύχτα της χούντας και η μετέπειτα πλήρης και καταστροφική κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης με επακόλουθο την ανάδειξη κομματικών υποψηφίων για το αξίωμα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες της εξέλιξης αυτής.
Και για να μπω στο κυρίως θέμα. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη που διατυπώνει ο
gianniotis.gr στην ανάρτηση
Γ ι ά ν ν ε ν α:… H πόλη που τρώει τους ... ευεργέτες της...!!! (04/08/2008)

“Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο Νομός Ιωαννίνων και ιδιαίτερα η πρωτεύουσά του, να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης από άποψη γενικών υποδομών και ανάπτυξης σε όλους τους τομείς

Δεν μπορώ όμως να μη διατυπώσω μια απορία.

Είναι δυνατόν ο νομός και «ιδιαίτερα η πρωτεύουσά του» να βρίσκονται σ’ αυτή την κατάντια και να μην ευθύνονται οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες;
Εκτός αν οι Γιαννιώτες τους αναδεικνύουν σε αυτά τα αξιώματα απλώς για να «προεδρεύουν» ή αν προτιμούν τον λύκο μέσα στο Δημαρχείο.
Ποιος ευθύνεται για τα σοκάκια της πόλης, που κάποιοι θρασείς τα ονομάζουν δρόμους;
Ποιος ευθύνεται για το κυκλοφοριακό;

Ποιος ευθύνεται για τη θλιβερή ρυμοτομία;
Ποιος ευθύνεται για την έλλειψη ανάπτυξης;
Το ότι τα Γιάννενα φαίνονται ωραία . . . από το Δρίσκο δεν οφείλεται στους αρμόδιους αλλά στη φύση. Πράγματι από . . . μακριά καλά είναι τα Γιάννενα.

Ασφαλώς και «
δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι . .. .» κλπ. κλπ.
Σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης των πόλεων τίποτε δεν είναι τυχαίο.
Τα πάντα οφείλονται ή σε σοβαρές εκ των προτέρων μελέτες ή σε συμφέροντα. Φαίνεται πως στα Γιάννενα υπερίσχυσαν τα δεύτερα.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των δημάρχων αυτής της άτυχης πόλης ήταν αρχιτέκτονες και μηχανικοί. Δηλαδή από τους πλέον αρμόδιους σε θέματα ρυμοτομίας, κυκλοφοριακού κλπ.
Ίσως αυτός να είναι και ένας βασικός λόγος της σημερινής κατάντιας. Όχι βέβαια ότι οι υπόλοιποι είναι άμοιροι ευθύνης.
Άλλωστε για την έλλειψη υποδομών, π.χ. οδική απομόνωση, υπεύθυνοι είναι και κάποιοι - ζώντες και μακαρίτες - της κεντρικής πολιτικής σκηνής τους οποίους οι Γιαννιώτες τιμούν ως . . . ευπατρίδηδες!
Τώρα γίνονται κάποιοι δρόμοι που θα έπρεπε να έχουν γίνει από το 1950!
Και όταν με το καλό τελειώσουν αυτοί οι δρόμοι, θα εμφανιστούν κάποιοι αρμόδιοι, που αντί να ζητήσουν συγνώμη για όλο το θλιβερό συνάφι τους, θα κόβουν περιχαρείς κορδέλες.
Και για να επιστρέψουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, θυμίζω οτι και στην εποχή της χούντας ο δήμαρχος μηχανικός ήταν. Οι παλιοί Γιαννιώτες πρέπει να τον θυμούνται.

Αλλά και μετά το 1974, όταν δεν ήταν ο δήμαρχος μηχανικός, ήταν ... ο αντιδήμαρχος. Τρεις τουλάχιστον δήμαρχοι μετά το 1974 ήταν μηχανικοί.

Ο επί χούντας δήμαρχος είχε στην φερώνυμη[i] πολυκατοικία του, γωνία Σπύρου Λάμπρου και Σακελαρίου , δεκαεπτά διαμερίσματα.

Θα ενδιαφέρονταν αυτός για τις υποδομές της πόλης;

Εκείνο που ενδιέφερε και αυτόν και όλους τους επόμενους και τους προηγούμενους, ήταν πως θα αυξήσουν τους συντελεστές δόμησης στις περιοχές που βρίσκονταν τα οικόπεδά τους. Αν υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Γι' αυτό δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο Δοξιάδη, γι’ αυτό η επέκταση του σχεδίου γίνεται όχι απλά με τυχαίο αλλά με τυχοδιωκτικό και εγκληματικό τρόπο, γι' αυτό η πόλη τη νύχτα θυμίζει τριτοκοσμικό λιμάνι.

Ποια άλλη πόλη έχει τόσα μπαράκια και νυχτομάγαζα;
Πως θα υπάρξει ανάπτυξη; Χτυπώντας το κοκτέηλ
στο shaker? Ή βάζοντας ουίσκυ από το μπουκάλι στο ποτήρι;

Ποια άλλη πόλη έχει τόσο κακή ρυμοτομία και τόσο στραβούς και στενούς δρόμους;

Στα Γιάννενα δεν λένε ποτέ τη φράση "οικοδομικό τετράγωνο" γιατί απλούστατα δεν υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο πουθενά. Παντού υπάρχουν κακοσχηματισμένα πολύγωνα.

Οι δρόμοι έγιναν, ίσως και να γίνονται ακόμη, με τη λογική να αξιοποιηθεί στο μέγιστο το οικόπεδο του Α που μας ψηφίζει, αλλά να καταστραφεί και στο μέγιστο το οικόπεδο του Β που δεν μας ψηφίζει. Πως να μη βγουν στραβοί οι δρόμοι;

Όταν γίνεται επέκταση του σχεδίου πόλεως, γίνεται αφού πρώτα αγοράσουν τα φιλέτα οι ...αρμόδιοι.

Και το φαιδρότερο!

Στα Γιάννενα κάνουν διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όταν οι πεζοί έχουν εκλείψει ως είδος, χτίζουν σχολεία καταδικασμένα εξ αρχής να μη λειτουργήσουν λόγω έλλειψης παιδιών, (βλ. Σιστρούνι), φτιάχνουν ...πρώτα τα σπίτια και μετά τους δρόμους, αφήστε που όταν αλλάζει ο δήμαρχος, αλλάζει και η κατεύθυνση των μονόδρομων!

Είναι θλιβερό να βλέπεις μια πόλη που κάποτε μοσχοβολούσε τριαντάφυλλο και αιγόκλημα, (αγιόκλημα το λέγανε οι παλιές Γιαννιώτισσες) τώρα να έχει νέφος.

Και το χειρότερο είναι ότι το νέφος δεν οφείλεται στα ανύπαρκτα εργοστάσια, αλλά στα αυτοκίνητα που γυροφέρνουν ώρες ψάχνοντας να παρκάρουν!
Βλέπετε, οι «τεμπέληδες του εύφορου[ii]
λεκανοπεδίου» δεν καταδέχονται να περπατήσουν!
Δημιουργήθηκε μια γενιά που χάρη στην αντιπαροχή και στην οικοπεδοποίηση κτηνοτροφικών ή αγροτικών γαιών λιάζεται προκλητικά στις καφετέριες και ζει πολυτελώς χωρίς να παράγει και προφανώς χωρίς να προσφέρει τίποτε στο κοινωνικό σύνολο.
Όταν πεθαίνει κάποιος γέρος κτηματίας στα Γιάννενα ή στα περίχωρα, πανηγυρίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας. Γιατί ξέρουν πως οι κληρονόμοι θα πουλήσουν τη γη του γέρου και θα αγοράσουν
Mercedes ή BMW.
Χάρη σε αυτό το νέο είδος ανθρώπου, (Homo Klironomous Tempelous) τα Γιάννενα έχουν ένα από τα πιο ακριβά επίπεδα διαβίωσης στην Ελλάδα. Πανάκριβη αγορά, πανάκριβη στέγη, πανάκριβα οικόπεδα, ακόμη κι’ ο καφές πανάκριβος είναι.
Ο βλακώδης καπιταλισμός της αντιπαροχής δεν κατέστρεψε μόνο την πόλη. Κατέστρεψε συνειδήσεις!
Η λογική και το όραμα πάντων στηρίζονταν στη φράση!
(Θ)α
κάνου κι δυο μαγαζιά σμπυλουτή, (θ)α τα νκιάσου κι (θ)α κάθουμι!!! [iii]

Τέτοια κατάντια οφείλεται ή στο ... Θεό ή στην εγκληματική συμπεριφορά των πολιτών[iv] και των εκάστοτε αρμοδίων. Δοξάστε τους. . .
Για να μην ανοίξουμε το άλλο μεγάλο κεφάλαιο του διαχρονικού εγκλήματος της καταστροφής της λίμνης, του βιολογικού καθαρισμού, του ΧΥΤΑ και άλλων πολλών!
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν ούτε με ενδιέφεραν ποτέ οι μονομαχίες των ανθρώπων της εξουσίας . . . σε ξένο αχυρώνα.
Η τύχη όμως αυτής της πόλης – όπως και κάθε ελληνικής πόλης – με ενδιαφέρει πάρα πολύ.
Και βλέποντας την τύχη αυτής της πόλης, πιστεύω ότι η γιαννιώτικη κοινωνία ανέχτηκε, σεβάστηκε και τίμησε τους εκάστοτε αρμόδιους πολύ περισσότερο από όσο άξιζαν.

* * * * * * *

[i] Ήταν η πρώτη πολυκατοικία που χτίστηκε στα Γιάννενα – αρχές δεκαετίας του ’60 - και έφερε το όνομα του ιδιοκτήτη και σε λίγο δήμαρχου. Το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε. Η αντιπαροχή σε λίγα χρόνια θα κατέστρεφε αυτή την υπέροχη πόλη.
Η βλακώδης δικαιολογία «το ίδιο έγινε σε όλη την Ελλάδα» δεν αποτελεί άλλοθι για κανέναν.
Άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις η παλιά πόλη παρέμεινε και λίγο πιο πέρα χτίστηκε καινούρια πόλη με σύγχρονες προδιαγραφές. (Όσο σύγχρονες μπορεί να είναι στην Ελλάδα)
Στα Γιάννενα τα .. . . αρμόδια συμφέροντα δεν επέτρεψαν κάτι τέτοιο.

[ii] Ποτέ δεν υπήρξε ιδιαίτερα εύφορο, αυτό όμως δεν είναι και λόγος εγκατάλειψης της γεωργίας με την προσμονή της οικοπεδοποίησης.
Απλά θυμήθηκα τη θαυμάσια ταινία «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας».

[iii] Θα κάνω και δυο μαγαζιά στην πυλωτή (παράνομα εννοείται και με την ανοχή των αρμοδίων), θα τα νοικιάσω και θα κάθομαι.
Η . . . μαγκιά επιτάσσει να τρώμε το πρώτο σύμφωνο. Κάπως έτσι προέκυψαν και τα
Να (π)ούμε,
(θ)α του πιούμι ένα τσίπρου κλπ.

[iv] Προφανώς δεν είναι όλοι οι πολίτες του αυτού φυράματος.
Οι περισσότεροι Γιαννιώτες είναι πρότυπα ήθους εργατικότητας και αξιοπρέπειας.
Αρκούν και λίγοι όμως για να αμαυρώσουν την εικόνα.
Και λίγο σκατό να ρίξεις στην πίττα, σκατόπιτα είναι και δεν τρώγεται, λένε σε κάποιο χωριό κοντά στα Γιάννενα.

Βαγγέλης Καστρινός