ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2008

Γράφει ο bilsot

Σε λίγες ώρες οι Ολυμπιακοί αγώνες στο Πεκίνο θα αρχίσουν και είναι αδύνατο να μην γίνουν οι συσχετισμοί και οι συγκρίσεις με αυτούς, που παρουσιάσαμε 4 χρόνια πριν. Δεν σας προϊδεάζω, αλλά βαθιά μέσα μου αισθάνομαι πλήξη, στενοχώρια και απογοήτευση. Ας τα πάρουμε ένα-ένα…

Πλήξη, γιατί οι Ολυμπιακοί αγώνες παραμένουν Olympic Games, ένα πανηγύρι διαφήμισης, ένα τσίρκο υπεράνθρωπων «φουσκωμένων» αθλητών, ένα κυνήγι ρεκόρ χωρίς αθλητική άμιλλα , μια επίδειξη κρατικών και πολιτικο-πολιτισμικών μοντέλων.

Στενοχώρια, γιατί καπηλεύονται την ιστορικότητα των αρχαίων αγώνων, όταν ο κόσμος είναι ένα καζάνι έτοιμο να εκραγεί (ακόμη και ατομικά) και κάποιοι κόπτονται για σφαίρες επιρροής. Η ντόπα και τα ντοπαρισμένα υποκείμενα, που κυνηγάνε την εφήμερη δόξα (και τον παρά στη τσέπη βέβαια) θα θριαμβεύσει νικήτρια σε όλα τα αθλήματα. Ο τελικός απολογισμός των μεταλλίων σε διάφορα ευγενή μέταλλα θα είναι απολογισμός για τις στατιστικές των αθλητικογράφων.

Απογοήτευση, γιατί –όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας- θα μπορούσαν να είναι απλά τα πράγματα. Μόνιμη τέλεση των αγώνων στην Ελλάδα, χωρίς σπόνσορες και διαφήμιση, με αθλητές καθαρούς να αγωνίζονται για το ιδανικό του στεφανιού της ελιάς.

Στο μέτρο της σύγκρισης των δύο τελευταίων Ολυμπιάδων , για εμάς τους Έλληνες και ιδιαίτερα για όσους εργάστηκαν στο 2004 , δεν υπάρχει σύγκριση!!! Με όσα στραβά και διάφορα συνέβησαν, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 2004 θα μείνουν στην μνήμη μας σαν ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΙ.

(έξω από τις πίκρες ας μείνουν οι ομάδες μπάσκετ και πόλο, που θα παλέψουν για τα χρώματα τις χώρας μας και ίσως κάποιος/α/οι, σαν κομήτης λαμπερός να πετάξει/ουν πάνω από το Πεκίνο και να μη σβήσει άδοξα στις «ρόδες κάποιας μοτοσικλέτας»…..)

bilsot