Ο Σημίτης δήλωσε παρών από τον Πύργο

Σε εκδήλωση του ΟΠΕΚ στον Πύργο, με θέμα τη Δημοκρατία και τη διαφορετικότητα, μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Σε ένα ακροατήριο αποτελούμενο από πρώην υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικής άποψης ως παράγοντα και προϋπόθεση για την υγιή λειτουργία και ανάπτυξη των σύγχρονων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων.

Ο Κ. Σημίτης αποδοκίμασε τόσο τα σενάρια διάσπασης του κόμματος όσο και τη λογική του μικρού και καθαρού ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε, η ενότητα δεν είναι αυτοσκοπός, όπως και η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός. Και τα δύο, όμως, αποτελούν αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις, για να κάνει κανείς πράξη το όραμά του για τη χώρα.

«Δεν μπορείς να δουλέψεις για τους πολίτες, δεν μπορείς να τους προστατέψεις αν δεν είσαι στην κυβέρνηση», επισήμανε. Ο κ. Σημίτης αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην κρίση που αντιμετωπίζουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε διεθνές επίπεδο.

Παραδέχτηκε ότι στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας αποξενώθηκαν από τα λαϊκά στρώματα που περίμεναν περισσότερα. Αλλά, κατέληξε, η επιστροφή της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα παγκόσμια προβλήματα.