Διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και στην Ελλάδα

Συλλαλητήριο κατά της ακρίβειας πραγματοποιείται σήμερα (19/6), στις 19:30, στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή της Γ.Σ.Ε.Ε., της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., κοινωνικών και καταναλωτικών φορέων.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., Γιάννης Παναγόπουλος, ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας: «Η ακρίβεια καλπάζει ανεξέλεγκτα.Επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν στήσει πάρτι και η κυβέρνηση μας εμπαίζει με δήθεν 41, 51 ή 101 μέτρα. Μέτρα αναποτελεσματικά, μέτρα μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Γι' αυτό εμείς θέλουμε να καλέσουμε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας να διαμαρτυρηθούν, να αντιδράσουν, να δηλώσουν την αντίθεσή τους με όλα αυτά που συμβαίνουν με το παλλαϊκό συλλαλητήριο [...] Μας αφορά όλους και όλοι πρέπει να είμαστε εκεί, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Ανακοίνωση για το συλλαλητήριο, όμως, εξέδωσε και ο Σ.Ε.Β., στην οποία αναφέρει ότι ο Σύνδεσμος συμμερίζεται την ανησυχία και την αγωνία όλων όσοι βιώνουν τις συνέπειες της εντεινόμενης παγκοσμίως κρίσης και χαιρετίζει κάθε πρωτοβουλία που συνεισφέρει στη συνειδητοποίηση και στην αντιμετώπιση του πολυδιάστατου προβλήματος της ακρίβειας.

Ο Σ.Ε.Β., στην ανακοίνωσή του, δεν παραλείπει να στραφεί εναντίον της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «απαιτείται, σήμερα, ένα συντεταγμένο πρόγραμμα δράσης, πολιτική ειλικρίνεια, τόλμη και αποτελεσματικότητα. Ο ενεργός καταναλωτής και ο κοινωνικά υπεύθυνος επιχειρηματίας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο -και ήδη το πράττουν. Πρωταρχικά, όμως, το ίδιο το κράτος -που με τα ελλείμματά του, την αδιαφάνειά του και τις στρεβλωτικές παρεμβάσεις του απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κάθε μήνα- καλείται να λάβει δομικά μέτρα κατά του κακού εαυτού του. Το κράτος αποτελεί την κύρια πηγή ακρίβειας. Το κράτος καθορίζει ή και επηρεάζει καθοριστικά πάνω από 95 τιμές που αφορούν σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες -και αυτές οι τιμές αυξάνονται διαρκώς. Η ακρίβεια, επομένως, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη ρίζα της, παρά μόνο αν το κράτος αλλάξει ριζικά».

Υπενθυμίζεται ότι χωριστή συγκέντρωση πραγματοποιούν οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ., η οποία θα λάβει χώρα στις 19:00, στην Ομόνοια.