Παράνομη η απαγόρευση πρόσβασης στα γραπτά

Αντισυνταγματική είναι η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει στους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων να έχουν πρόσβαση στα γραπτά τους, είτε βλέποντάς τα, είτε παίρνοντας αντίγραφα, προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους (π.χ. προσφυγή στα δικαστήρια κ.λπ.).

Δικαστική εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας στηρίζει το δικαίωμα πρόσβασης των υποψηφίων στα γραπτά τους δοκίμια τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην αρχή της διαφάνειας της διοικητικής δράσης.

Υπογραμμίζει δε ότι η απόλυτη απαγόρευση πρόσβασης των υποψηφίων (που καθιερώθηκε με τον νόμο 3475/06 του υπουργείου Παιδείας) αντίκειται στην υποχρέωση διαφάνειας του κράτους, καθώς και στις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, στο δικαίωμα πληροφόρησης και έκφρασης, στο δικαίωμα της έννομης προστασίας των πολιτών από τα δικαστήρια, στην υποχρέωση του κράτους να δίνει πληροφορίες και έγγραφα που ζητούν οι πολίτες, μέσα σε σύντομες προθεσμίες υπό την απειλή κυρώσεων.

Η πρόσβαση στα γραπτά έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στο υπουργείο και στους υποψηφίους και τα τελευταία 3 χρόνια έχει παρέμβει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) ύστερα από σχετικά αιτήματα, δικαιώνοντας τους μαθητές και τους γονείς τους.