΄Ερευνα για το Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο

Στο καφενείο αυτές τις ημέρες διεξάγεται συζήτηση για θέματα της παιδείας Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι και το θέμα του ολοήμερου Δημοτικού σχολείου .

Πήραμε τη πρωτοβουλία και ζητήσαμε τη γνώμη του Καθηγητή Σχολικής Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην αντιπροέδρου του Τμήματος Αξιολόγησης του Παιδαγωγικού κου Ινστιτούτου.κου Χαράλαμπου Κωνσταντίνου ο οποίος αμέσως ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και μας έστειλε την έρευνα που έχει κάνει για το Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και τον ευχαριστούμε . γιαυτό.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα ήταν από τις τελευταίες που θεσμοθέτησε το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, με την έννοια της επέκτασης ή διεύρυνσης του σχολικού προγράμματος πέραν του συμβατού (κανονικού) ωραρίου λειτουργίας του. Πρόκειται για έναν τύπο σχολείου διαφορετικό από αυτό που λειτουργεί σήμερα, δηλαδή το συμβατό, το οποίο καλείται να καλύψει προσδοκί
ες και ανάγκες που σχετίζονται με τις νέες κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες και εξελίξεις.

Με το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, η πολιτεία θέλησε να συμβάλει αφενός στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων, όπως είναι η μέριμνα για τα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται και με την έννοια αυτή να μειώσει ή και να εξαλείψει την επιρροή επιβαρυντικών παραγόντων για τη συναισθηματική και γενικά την κοινωνική συμπεριφορά τους (π.χ. παραβατικότητα), στην παιδαγωγική ενίσχυση της οικογένειας, ιδιαιτέρως σε κοινωνικά και πολιτισμικά μειονεκτούσες ομάδες, στην ελάφρυνση της οικογένειας από τα «σχολικά βάρη», όπως είναι η προετοιμασία των μαθημάτων της επόμενης ημέρας κ.λπ. Και αφετέρου, να αξιοποιήσει παιδαγωγικά την παράταση του χρόνου παραμονής των μαθητών στο σχολείο, διαμορφώνοντας συνθήκες για: στηρικτική και ενισχυτική διδασκαλία .....

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ