Εισβολή ....."Αιγαιομακεδόνων" στη Βόρεια Ελλάδα

«Εισβολή» στη βόρεια Ελλάδα, ετοιμάζουν στις 20 Ιουλίου οι αυτοαποκαλούμενοι «Αιγαιομακεδόνες» που ζουν στην ΠΓΔΜ ή σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως στις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Η οργάνωση «Μακεδονικά Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, να ασκήσει πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτρέψει τη διέλευση των ανθρώπων αυτών, από το τελωνείο της Νίκης στη Φλώρινα, προκειμένου να επισκεφθούν τα χωριά από τα οποία κατάγονται.

Και άλλες φορές στο παρελθόν, αριθμός των ανθρώπων αυτών, επιχείρησε να περάσει τα σύνορα, αλλά τελικά δεν τους επετράπηκε η είσοδος στην Ελλάδα, επειδή δήλωναν «μακεδονικής» καταγωγής, αναφέροντας ταυτόχρονα χωριά και πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, με σλαβικά τοπωνύμια.

Μετά τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου (1949) το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτικών προσφύγων, που εγκατέλειψε την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας, υιοθέτησε την «τιτοϊκή» προπαγάνδα περί «αλύτρωτων Μακεδόνων του Αιγαίου». Υπάρχουν, όμως, και πολιτικοί πρόσφυγες με ελληνική συνείδηση, που αρνήθηκαν να ενστερνιστούν τις θεωρίες των γειτόνων.

«Το 2003, Έλληνες αξιωματούχοι μας είχαν υποσχεθεί πως θα μας επιτρέψουν την είσοδο στην Ελλάδα, αλλά τελικά μας γύρισαν πίσω», δήλωσε ο Risto Cackirovski , πρόεδρος της «Ένωσης Παιδιών Προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου». Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.