Ξετυλίγουμε το γαιτανάκι της Μίζας .

Ολα στο φως
Πολιτική θύελλα προκαλούν οι αποκαλύψεις στην υπόθεση Siemens, εν μέσω της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας η οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, «ανοίγει σαν βεντάλια, αντί να κλείνει» και από την οποία κινδυνεύει, όπως κάποιοι πιστεύουν, να βγει τραυματισμένο ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Σε επτά λογαριασμούς έσπασε το ποσό του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του εισαγγελέα κατέθεσε η «Siemens» σε λογαριασμό συμφερόντων του Θόδωρου Τσουκάτου. Το πόσο που κατ’ αρχήν κατατέθηκε στο Ρότερνταμ, στη συνέχεια μοιράστηκε σε επτά λογαριασμούς κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ του Ηλία Πιταούλη, γνωστού του Τσουκάτου και του εργολάβου από τη Χίο, Στέλιου Βίου. Ένας από τους επτά παραλήπτες φέρεται να είναι ο Χρήστος Γενναίος, πρώην πρωταθλητής στο στίβο και στη συνέχεια bodyguard του Θόδωρου Τσουκάτου. Ο Στέλιος Βίος είναι ο θείος της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ στη Χίο, Ελπίδας Τσουρή, η οποία ανήκε στην ομάδα των Σημιτικών.

Ο φρουρός του Θόδωρου Τσουκάτου, Χρήστος Γενναίος, προσήλθε αυτοβούλως, όπως προκύπτει, στον εισαγγελέα και αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσουκάτος, απολογούμενος ως ύποπτος στον εισαγγελέα θα προτείνει ως μάρτυρες τους οδηγούς του φίλου του επιχειρηματία, Στέλιου Βίου, καθώς και δύο ταμίες στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ, που κατά τους ισχυρισμούς του παρέλαβαν σταδιακά το ποσό του 1 εκ. γερμανικών μάρκων.


Σεισμός στη Χαριλάου Τρικούπη

Σεισμική δόνηση στη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή στο σκάνδαλο «Siemens» του πρώην «Στρατηγού» του Κινήματος, Θόδωρου Τσουκάτου, και του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Τάσου Μαντέλη. Ο Γιώργος Παπανδρέου, που έθεσε εκτός κόμματος τα δύο στελέχη, ζήτησε εκ νέου τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τη διαλεύκανση του σκανδάλου. «Δε θα ανεχθώ καμία σκιά που αμαυρώνει την εικόνα του κόμματος», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αποστασιοποιημένος εμφανίστηκε ο Κώστας Σημίτης, που οι στενοί του συνεργάτες εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Εξέφρασε τη λύπη του για την εμπλοκή τους , δεν αναφέρθηκε στην ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης, ούτε στην προοπτική διαχείρισης της δύσοσμης υπόθεσης από τη Βουλή.

Ο Αμαρτωλός Λογαριασμός

Ο Ηλίας Πιταούλης, ναυτικός στο επάγγελμα, ήταν θύμα δύο συμπτώσεων. Η πρώτη αφορούσε στο γεγονός ότι ανήκε στο ΠΑΣΟΚ. Η δεύτερη ότι ήταν φίλος του Θόδωρου Τσουκάτου. Ο Ηλίας Πιταούλης είχε μία ακόμη ατυχία. Διέθετε έναν λογαριασμό, προφανώς ως ναυτικός, σε μία ολλανδική τράπεζα στο Ρότερνταμ.

Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της «Siemens», συνεννοήθηκε με τον Θόδωρο Τσουκάτο για την καταβολή «συνεισφοράς» στην προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός νόμος είναι σαφής. Απαγορεύεται ρητά η είσπραξη χορηγίας ή συνεισφοράς σε ένα κόμμα από Νομικό Πρόσωπο. Ο κ. Χριστοφοράκος λοιπόν, γνωρίζοντας το νόμο, αλλά και ότι το ποσό του 1 εκ. γερμανικών μάρκων προερχόταν από τα μαύρα ταμεία της Siemens, ζήτησε από τον κ. Τσουκάτο έναν τραπεζικό λογαριασμό εξωτερικού και μάλιστα, αν ήταν δυνατόν και ενός αγνώστου παρένθετου προσώπου. Εδώ, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, ο ναυτικός, Ηλίας Πιταούλης.

Στα κεντρικά της Siemens στη Γερμανία, εργάζεται κάποιος Ρούντολφ. Είναι ο άνθρωπός για όλες τις δουλειές. Είναι ο Ρούντολφ που μεταφέρει τα χρήματα από τη Siemens στο λογαριασμό του Ρότερνταμ. Από εκεί το 1 εκ. γερμανικά μάρκα, (170 εκ. δραχμές τότε), μεταφέρονται σε ένα λογαριασμό στην Ελλάδα. Εκεί, μεταβαίνει ο φρουρός του Θόδωρου Τσουκάτου. Είναι και αυτός, ο άνθρωπός για όλες τις δουλειές. Ο φρουρός καταφθάνει στο τραπεζικό υποκατάστημα με μία μοτοσικλέτα και δύο βαλίτσες. Γεμίζει τις βαλίτσες με τα χρήματα, τις φορτώνει στη μοτοσικλέτα και μεταφέρει το φορτίο στο τελικό παραλήπτη.

Συναγερμός στα πολιτικά γραφεία.

Το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» πληροφορήθηκε την ύπαρξη αποδεικτικού στοιχείου για τις υποθέσεις Τσουκάτου και Μαντέλη, ήδη από το Μάρτιο. Έκτοτε, πήραν φωτιά τα πολιτικά και τα δικηγορικά γραφεία. Οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Για την υπόθεση Τσουκάτου, που είναι και η σοβαρότερη διότι δεν παραγράφεται, επιχειρήθηκε να δικαιολογηθεί το ποσόν του 1 εκ. μάρκων με πλαστά (ή μη διατεθέντα κουπόνια) από την προεκλογική καμπάνια του 2000. Νομικά ήταν αδύνατο. Για έναν και μοναδικό λόγο. Το ποσό που κατατέθηκε στο λογαριασμό του φίλου του Θόδωρου Τσουκάτου είναι εξ ορισμού παράνομο, αφού προέρχεται από το μαύρο ταμείο της Siemens. Δε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί, έστω και με κουπόνια.

Διασταυρωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συσκέψεις αυτές συμμετείχε και ο Σπύρος Αυγερινός, υπεύθυνος κατά την επίμαχη περίοδο των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. Είναι το άτομο που υποδεικνύεται από τον Θόδωρο Τσουκάτο ότι διαχειρίστηκε για λογαριασμό του κόμματος, τα μαύρα χρήματα της Siemens. Ο Σπύρος Αυγερινός μετέβη «αυθορμήτως» την Πέμπτη, στη Χαριλάου Τρικούπη και ανακρίθηκε από τον έμπειρο Νίκο Αθανασάκη. Μετά την ανάκριση, το επίσημο ΠΑΣΟΚ διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Θόδωρου Τσουκάτου ότι τα χρήματα της Siemems, μέσω Ρότερνταμ, κατέληξαν στο ταμείο του κόμματος. Είναι προφανές ότι κατόπιν τούτου ο εισαγγελέας, κ. Αθανασίου δεν είχε κανένα πρόβλημα να καλέσει τον κ. Τσουκάτο σε απολογία ως ύποπτο. Ο κ. Τσουκάτος αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες. Η πρώτη, η ελάχιστα επώδυνη, αφορά στην αποδοχή παράνομης συνεισφοράς νομικού προσώπου που τιμωρείται με τον παλαιό νόμο με δύο ή τρία χρόνια φυλακή. Η δεύτερη κατηγορία είναι σοβαρή. Αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης, με συγκατηγορούμενους το σύνολο των στελεχών της Siemens και των παρένθετων προσώπων, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Για να μην ξεχνάμε. Τα λεφτά της Siemens δόθηκαν σε πολιτικούς παράγοντες για να «κλειστούν» οι μεγάλες δουλειές με τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ και το Υπουργείο Άμυνας. Κανείς δε γνωρίζει τι θα επιλέξει ο εισαγγελέας.

Δέος και στο ΜΑΞΙΜΟΥ

Η Κυβέρνηση αντέδρασε πολύ υποτονικά στις αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες Τσουκάτου – Μαντέλη. Ο λόγος είναι απλός. Οι καλά πληροφορημένοι παράγοντες που «μεταφράζουν» τις σκέψεις του Μαξίμου επιμένουν πως η Κυβέρνηση φοβάται, πως οι επόμενες αποκαλύψεις θα αφορούν και στελέχη (ενδεχομένως και μεγαλοστελέχη) της Νέας Δημοκρατίας. Τουλάχιστον, αυτό δείχνει το πόρισμα «εσωτερικής έρευνας» που διεξήχθη στη Ρηγίλλης. Ένα από τα πρόσωπα αυτά που κλήθηκε να δώσει διαβεβαιώσεις περί της μη αναμίξεως του, είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης. Οι άνθρωποι του Μαξίμου γνωρίζουν πως και μετά το 2004, το υπουργείο Μεταφορών «διαχειρίστηκε» υποθέσεις συμβάσεων με εταιρείες, που είναι πελάτες της Siemens και που αφορούν στην Άμυνα και τον ΟΣΕ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο άνθρωπός κλειδί του σκανδάλου, ήταν σαφής προς τον εισαγγελέα, όπου κατέθεσε. Η Siemens χρηματοδοτούσε συστηματικά και τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα. Το ίδιο έχει ειπωθεί και από τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο Siemens στη Γερμανία.

Ο ΟΣΕ και ο διακομματικός διαχειριστής.

Ο Μιχάλης Λιάπης, πρώην υπουργός Mεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, ισχυρίζεται πως δεν υπέγραψε συμφωνία με τη «Siemens» μετά το 2004. Εξηγεί δε πως προχώρησε μία σύμβαση που βρισκόταν σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι πως η σύμβαση αυτή, μέρος μεγαλύτερου πακέτου που είχε να κάνει με το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ και ανάδοχος ήταν η «Siemens», εξυπηρετήθηκε διακομματικά από ένα ανώτερο στέλεχος. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, επί κυβέρνησης Σημίτη, ήταν ο κ. Γιαννακός. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον διατήρησε στη θέση του. Φέρεται δε να πρόσκειται στο φιλικό περιβάλλον του Μιχάλη Χριστοφοράκου, διευθύνοντα συμβούλου της «Siemens». Ο κ. Γιαννακός παραιτήθηκε αργότερα, όταν ξέσπασε σάλος στη Βουλή με τον τρόπο διοίκησης του ΟΤΕ, αλλά και το καθεστώς προμηθειών. Ο Μιχάλης Λιάπης δηλαδή αναφέρεται στη συνέχιση της ολοκλήρωσης της σύμβασης με τη «Siemens», που άρχισε μεν επί ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε δε επί Νέας Δημοκρατίας με τον ίδιο άνθρωπο στο τιμόνι της διοίκησης του ΟΣΕ με τη σύμφωνη γνώμη δύο Υπουργών. Του Χρήστου Βερελή επί ΠΑΣΟΚ και του Μιχάλη Λιάπη επί Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές: in.gr , zougla.gr ,τύπος ,tv