Αρρώστια ο εθισμός στο Ιντερνετ

Ως «κλινική διαταραχή» αναγνωρίζεται πλέον από τους ψυχιάτρους ο εθισμός στο Διαδίκτυο, αφού η μανιώδης χρήση του Ιντερνετ αποτελεί δημόσιο πρόβλημα υγείας, το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Οι πάσχοντες περνάνε αφύσικα πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή παίζοντας online παιχνίδια, σερφάροντας σε sites πορνογραφικού περιεχομένου ή στέλνοντας e-mail. Τα συμπτώματα της ασθένειάς τους είναι τέσσερα: τα θύματα είναι τόσο απορροφημένα που ξεχνάνε να φάνε και να κοιμηθούν, χρειάζονται όλο και πιο εξελιγμένη μορφή τεχνολογίας ή όλο και περισσότερες ώρες online απασχόλησης, καθώς αποκτούν «αντιστάσεις» στην ευχαρίστηση που τους προσφέρει το τρέχον σύστημα, βιώνουν γνήσια συμπτώματα στέρησης και όπως και στις περισσότερες μορφές εθισμού, γίνονται περισσότερο νευρικά, υποφέρουν από εξάντληση, έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ και αισθάνονται αποκλεισμένα από την κοινωνία.

Οι πρώτες έρευνες πάνω στο θέμα είχαν δείξει ότι τα πιο πιθανά θύματα της νόσου ήταν κοινωνικά δραστήριοι άντρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ομως νεότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι το πρόβλημα τείνει να είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες μέσης ηλικίας που περνάνε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι.

Ο Αμερικανός ψυχίατρος Τζέραλντ Μπλοκ υποστηρίζει ότι κάποιοι ασθενείς είναι τόσο εθισμένοι στο web που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και νοσηλεία για να καταφέρουν να περιορίσουν το χρόνο που περνάνε online. «Τα άτομα αυτά δημιουργούν σχέση με τον υπολογιστή. Γίνεται το άλλο μισό τους. Διοχετεύουν μέσα από τα e-mail, τα πορνό και τα παιχνίδια συναισθήματα που θα βίωναν και στον πραγματικό κόσμο» εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Επιστημών και Υγείας του Ορεγκον.