Φάκελος Ναρκωτικά ( 8 )

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΜΟΡΦΙΝΗ (Μέρος 3ο)


Εθισμός:

Ο εθισμός του οργανισμού στη μορφίνη είναι άμεσος.

Λόγω της ευφορίας, ηρεμίας και μακαριότητας την οποία αισθάνεται το άτομο κάτω από την επίδραση της μορφίνης, οδηγείται γρήγορα στην επανάληψή της με συνεχώς αυξανόμενες δόσεις.

Κατ' αυτό τον τρόπο επέρχεται ταχύτατα έξη, ανοχή και φυσική εξάρτηση του ατόμου.

Από πολλούς επιστήμονες υποστηρίχθηκε (χωρίς όμως αυτό να έχει απoδειχθεί και πειραματικά), ότι μόνο τα ψυχοπαθητικά και άτομα γενικά ελαττωμένης βούλησης και ψυχικής αντίστασης, τα οποία αισθάνονται φόβο ή πανικό μπροστά σ' ένα πρόβλημα και προτιμούν να προσφεύγουν στις εύκολες λύσεις εθίζονται στη μορφίνη, ενώ αντίθετα δεν εθίζονται τα υγιή άτομα.

Η δημιουργούμενη από τη συνεχή λήψη της μορφίνης τοξικομανία, προκαλεί ένα πλήθος προβλημάτων στο άτομο αλλά και στο περιβάλλον του.

Ο τοξικομανής πλέον κυριαρχείται από την έμμονη ιδέα της ανεύρεσης του "φαρμάκου" αδιαφορώντας τελείως για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του.

Πρόκειται δηλαδή για ένα άτομο άβουλο, ψυχικά και σωματικά, με πλήρη και εμφανή παραλυτική εικόνα.

Για την κανονική λειτουργία του οργανισμού, θα πρέπει αναγκαστικά να συνεχίσει τη λήψη της μορφίνης, ή αντίστοιχα υποκατάστατα αυτής, για να τροφοδοτείται έτσι το θρεπτικό υπόστρωμα των ιστών.

Ο μορφινομανής, μετά τις 5-6 πρώτες ενέσεις δεν αισθάνεται καμία ευχαρίστηση, αλλά επιδιώκει να κάνει την ένεση για να επανέλθει ο οργανισμός σ' ένα φυσιολογικό επίπεδο.

Η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική τον οδηγεί σ' ένα φαύλο κύκλο, από τον οποίο δεν υπάρχει διέξοδος, καταστρέφοντας σταδιακά τη ζωή του.

Η συχνή χρησιμοποίησή της είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νοσηρή τάση προς αυτή.

Τον μορφινισμό*.

Όσο μεγαλώνει δηλαδή η συνήθεια για μορφίνη αναπτύσσεται η ανάγκη για όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικού, οι οποίες δρουν καταστρεπτικά στον οργανισμό.

Αναπτύσσεται διαταραχή του ψυχικού κόσμου, μερικές φορές σπασμωδικοί παροξυσμοί, ατονία, διαταραχές της καρδιαγγειακής, της γαστρεντερικής λειτουργίας, της σεξουαλικής δραστηριότητας της ανταλλαγής της ύλης κλπ.

Οι διακοπές χρησιμοποίησης της μορφίνης σε εξαρτημένα απ' αυτή άτομα, προκαλούν σοβαρές διαταραχές του ύπνου και της διάθεσης, εφιαλτικά όνειρα, ρίγη, πόνους στους μύες, λιποθυμίες, ταχυκαρδίες κ.ά.

Εμφάνιση – γνωρίσματα μορφινομανών:

Ο μορφινομανής, όταν έχει πάρει τη δόση του, εμφανίζει χαρακτηριστική μύση της κόρης των ματιών, ιδρώτα, ασυναρτησία λόγου και ιδεών, έξαψη της φαντασίας, παραισθήσεις και σωματική κατάπτωση.

Αντίθετα, όταν βρίσκεται σε κατάσταση στέρησης, η κόρη μεγαλώνει υπερβολικά (μυδρίαση).

Συνήθως είναι πολύ αδύνατος με χαρακτηριστική νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και μεγάλη φαντασία.

Ο μορφινομανής έχει κατά κανόνα στις φλέβες του σημάδια από ενέσεις.

Η εμφάνιση και τα γνωρίσματα εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από τη σοβαρότητα της έξης, την ποσότητα και την συχνότητα των δόσεων, καθώς και από τον δημιουργηθέντα βαθμό εξάρτησης.

Συμπτώματα συνδρόμου αποχής:

Αυτά διακρίνονται σε:

Ελαφρά

Χασμουρητό, δακρύρροια, εφίδρωση, ρινική καταρροή.

Μέτρια

Τρόμος, ανορεξία, χήνειο δέρμα.

Έντονα

Πυρετός, αύξηση πίεσης, αϋπνία, ταχύπνοια.

Σοβαρά

Εμετός, διάρροια

Σκευάσματα μορφίνης – οπίου:

Στο εμπόριο κυκλοφορεί μία σειρά από σκευάσματα μορφίνης

και οπίου, όπως:

Υδροχλωρική μορφίνη

Συμπυκνωμένο όπιο

Περιέχει 50% μορφίνη και έχει τη μορφή σκόνης χρώματος ανοιχτού καστανού.

Οπιάλη

Κυκλοφορεί σε μορφή διαλύματος και περιέχει 66% υδροχλωρική μορφίνη.

Σκόνη οπίου

Περιέχει 10% μορφίνη και κυκλοφορεί είτε σε μορφή καστανής σκόνης, είτε σε μορφή υπόθετων.

Εκχύλισμα οπίου

Περιέχει 20% μορφίνη και κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή υπόθετων.

Απλό βάμμα οπίου

Περιέχει 1% μορφίνη και κυκλοφορεί σε υγρή κατάσταση χρώματος ανοιχτού καστανού.

Λάβδανο

Περιέχει 1% μορφίνη.

Βενζούχο βάμμα οπίου

Περιέχει 0,05% μορφίνη.

Poulvis power

(Για το βήχα). Περιέχει 1% μορφίνη και κυκλοφορεί συνήθως σε υγρή κατάσταση αλλά και σε δισκία.


* "… Πρόκειται για ισχυρό είδος ναρκομανίας με τάση την συνεχή επανάληψη χρήσης της μορφίνης. Η συνήθεια αυτή και στη συνέχεια ασυγκράτητη ροπή, συχνά αναπτύσσεται μετά τη χρησιμοποίηση του σκευάσματος για την κατάπαυση των πόνων που προκαλούν διάφορα νοσήματα…"


ΣυνεχίζεταιΕπόμενο κεφάλαιο:… "Η Ρ Ω Ι Ν Η"


Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη, έβδομη )