Τα εξοχικά στο στόχαστρο της Δ.Ε.Η

Έχει την πρωτοτυπία της, τελικά, η εισήγηση που αποστέλλει σήμερα στον υπουργό Ανάπτυξης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία θα ισχύσει από την ερχόμενη Τρίτη 1η Ιουλίου.

Αν και οι αρχικές σκέψεις αναφέρονταν σε επανάληψη των ίδιων ανά κατηγορία καταναλωτών αυξήσεων με εκείνες που είχαν επιβληθεί τον Δεκέμβριο, τελικώς υπάρχει διαφοροποίηση σε αρκετά σημεία. Με εξαίρεση ίσως το ότι κατά μέσο όρο η αύξηση θα είναι 7%, δηλαδή … κάπου 350 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω σε ετήσια βάση για τα ταμεία της ΔΕΗ του κ.Αθανασόπουλου.

Καταρχήν, στα κλιμάκια κατανάλωσης προστίθεται και ένα νέο, αυτό των 3.000 κιλοβατωρών και πάνω. Μέχρι τώρα, το πρώτο κλιμάκιο αφορούσε καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, ενώ το δεύτερο ήταν για καταναλώσεις από 801 έως 2000 κιλοβατώρες και το τρίτο από 2001 κιλοβατώρες και πάνω.

Με τη νέα διάρθρωση, προστίθεται και κατηγορία από 2001 έως 3000 κιλοβατώρες, ενώ το τελευταίο κλιμάκιο αφορά από 3.001 κιλοβατώρες και πάνω.

Στις οικιακές, λοιπόν, καταναλώσεις από 801 κιλοβατώρες και πάνω οι αυξήσεις από την 1η Ιουλίου θα κυμαίνονται μεταξύ 5,5% και 6,5%.

Μέχρι τις 800 κιλοβατώρες, όπως και τον Δεκέμβριο, δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια, όπως και δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια των πολυτέκνων.

Αλλά ΡΑΕ και ΔΕΗ δρομολογούν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες , την καθιέρωση, από 1ης Οκτωβρίου, ενός «κοινωνικού τιμολογίου» που θα περιλαμβάνει ακριβώς τις συγκεκριμένες καταναλώσεις αλλά μόνο όσες αφορούν την 1η κατοικία!

Η Αρχή επεξεργάζεται ήδη μεθόδους ώστε να γίνει διακριτή η 1η κατοικία από λ.χ. τα εξοχικά και τις άλλες κατηγορίες (δευτερεύουσες κλπ), οι οποίες θα εξαιρεθούν έτσι του «κοινωνικού τιμολογίου».

Θα έχουν, δηλαδή, μελλοντικά μία διαφορετική αντιμετώπιση από την ΔΕΗ και, προφανώς, οι χρεώσεις σε αυτές θα είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τις χαμηλές καταναλώσεις για 1η κατοικία, προσφέροντας στην κρατική επιχείρηση που δοκιμάζεται από τα αυξανόμενα κόστη των καυσίμων που χρησιμοποιεί ένα πρόσθετο έσοδο.