Φάκελος Ναρκωτικά ( 7 )

Συνεχίζουμε κατ’ αποκλειστικότητα από το καφενείο, την τμηματική παρουσίαση του βιβλίου του φίλου μου gianniotis.gr με τίτλο:

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

"Τα …εκρηκτικά που σκοτώνουν"

Πληροφορούμε τους φίλους μας, ότι όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας, το παρόν βιβλίο δεν διατίθεται προς πώληση στην ελεύθερη αγορά, καθόσον το υλικό του προορίζεται μόνο για ενήλικες αναγνώστες.

Εκδόθηκε από τον ίδιο για να καλύψει διδακτικές ανάγκες, και περιορισμένος αριθμός αντιτύπων αυτού, έχουν δοθεί σε δημοτικές βιβλιοθήκες, σχολεία, συλλόγους, ιδρύματα, πνευματικά κέντρα κ.λ.π.

ΜΟΡΦΙΝΗ (Μέρος 2ο)


Απορρόφηση – κατανομή – απέκκριση:

Η μορφίνη, απορροφάται τελείως από τον γαστρεντερικό σωλήνα και κατανέμεται στους ιστούς.

Μεγάλη συγκέντρωση παρατηρείται επίσης στο συκώτι, τα νεφρά, και σε μικρότερες δόσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ).

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής, αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσα στο πρώτο 6ωρο, ενώ σημαντικό μέρος αποβάλλεται και με τα ούρα.


Τρόπος δράσης:

Η δράση της εντοπίζεται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) προκαλώντας χαλάρωση, έως και την παράλυσή του.

Δρα επίσης στον εγκέφαλο, στον οπτικό θάλαμο και στο νωτιαίο μυελό με πολύ καταστροφικά για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελέσματα.

Φαρμακολογικές ενέργειες:

Η φαρμακολογική και αναλγητική δράση της εκδηλώνεται ως εξής:

Καταστέλλει τον υποθάλαμο (εγκέφαλο), οπότε το άτομο έχει ελαττωμένη αντίληψη του πόνου.

Επηρεάζει την ψυχική διάθεση του ατόμου απέναντι στον πόνο. Ο πόνος δηλαδή υπάρχει, αλλά το άτομο αδιαφορεί τελείως γι' αυτόν, λόγω της επίδρασης της μορφίνης στην ψυχική σφαίρα.

Αναστέλλει το άγχος και το φόβο, αισθήματα τα οποία κατά κανόνα συνοδεύουν τον πόνο και πανικοβάλλουν το άτομο.

Αυξάνει τη βαλβίδα του πόνου. (Βαλβίδα πόνου ονομάζεται το ελάχιστο επώδυνο ερέθισμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει μία αντίδραση του ατόμου, όπως για παράδειγμα μια απότομη κίνηση ή μία ξαφνική κραυγή).

Μειώνει την ευαισθησία των υποδοχέων του πόνου.

Τέλος στην ελάττωση του πόνου, συμβάλλει κατά πολύ και ο ύπνος που ακολουθεί, αυξάνοντας τη βαλβίδα του πόνου κατά 50% περίπου.

Καταστέλλει το αίσθημα πείνας, κόπωσης και δίψας.

Ελαττώνει την ικανότητα συνειρμού των ιδεών, την κρίση και τη μνήμη.

Διεγείρει τη φαντασία.


Σε θεραπευτικές δόσεις δεν αλλοιώνονται οι αισθήσεις ακοής, οράσεως, οσφρήσεως και αφής ενώ αντίθετα, σε μεγαλύτερες δόσεις, επέρχεται ελάττωση της ικανότητας όρασης, απάθεια ή λήθαργος καθώς και σχετική ανικανότητα για εργασία.

Σε συνήθεις θεραπευτικές δόσεις δεν μειώνεται η αντίληψη, αλλά παρατηρείται μία κατάσταση ευφορίας.

Είναι όμως πιθανό σε ορισμένα άτομα να προκληθεί δυσφορία.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άτομα αυτά, από την ιδιοσυγκρασία τους και μόνο, είναι σπάνιο να εθιστούν σ' αυτό το ναρκωτικό.

Σε μικρές δόσεις παρατηρείται αύξηση του αριθμού και της συχνότητας των αναπνοών.

Σε μεγαλύτερες όμως δόσεις, λόγω του ότι εξαφανίζονται τα αντανακλαστικά, έχουμε μία ανασταλτική ενέργεια στο κέντρο της αναπνοής, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το άτομο έντονα κυανωτικό.


Οι κόρες των οφθαλμών εμφανίζουν χαρακτηριστική μύση, ενώ στο τελευταίο στάδιο της παράλυσης σε περίπτωση μεγάλων δόσεων προκαλείται λόγω της ασφυξίας μυδρίαση.

Ο θάνατος επέρχεται από παράλυση του κέντρου της αναπνοής μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, που κυμαίνεται από 8 έως και 24 ώρες.

Η μόνη βοήθεια που μπορεί να παρασχεθεί στην περίπτωση αυτή είναι η άμεση χορήγηση οξυγόνου.

Προκαλεί χρόνια δυσκοιλιότητα.

Στο κυκλοφοριακό προκαλεί βραδυκαρδία.

Καταστέλλει το βήχα.


Αυξάνει την έκκριση των ιδρωτοποιών αδένων (ίδρωμα).

Σε θεραπευτικές δόσεις δεν παρατηρούνται σπασμοί, εκτός αν το άτομο πάσχει από διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα βρογχικό άσθμα κλπ…

Συνεχίζεται…


Προηγούμενες αναρτήσεις: ( Πρώτη , δεύτερη , τρίτη , τέταρτη , πέμπτη . έκτη)