Διαίρει και βασίλευε

Γράφει ο Ευγένιος Ανδρικόπουλος

Η νεκρανάσταση του νεογέννητου Ελληνικού κράτους των δεκαετιών 1821-1911 επιχειρείται με την εισβολή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των ξένων ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων. Τότε που ο μόλις απελεύθερος πληθυσμός του διαιρείτο σε Γαλλόφιλους, Ρωσόφιλους και Αγγλόφιλους και που η όποια νομοθετική του απόπειρα, διϋλιζόταν πριν και ελέω των ανακτόρων, στα πολιτικά χημεία των πρεσβειών τους στην Ελλάδα.

Ήδη η Γαλλία με υπόμνημα τριακοσίων σελίδων από Πανεπιστημιακούς της Νομικής στην Σορβόνη, αμασκάρευτα υποδεικνύει στην παραδομένη κυβέρνηση και την αμήχανη αντιπολίτευση, το πώς θα συνταχθεί το νομοσχέδιο για την αναγνώριση των ιδιωτικών Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών προκειμένου να προσπελαστεί το Συνταγματικό εμπόδιο που διά του άρθρου 16 απαγορεύει ρητά την αναβάθμισή τους σε τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατά τις πληροφορίες μου πανομοιότυπο του Γαλικού ετοιμάζονται να καταθέσουν τόσο η Γερμανία όσο και η Αγγλία, ενώ σε ότι αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδιαφέρον είναι μηδενικό και ο λόγος είναι απλός. Διατηρούν ήδη υπό την επιρροή τους το Αμερικανικό Κολέγιο.

Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά; Με λόγια απλά την μεθοδική προετοιμασία Ελλήνων γενίτσαρων για την στελέχωση της αυριανής άρχουσας τάξης, η οποία θα εξυπηρετεί τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των συγκεκριμένων χωρών στα τυφλά. Όπως και τότε.( α, ρε Στρατηγέ Μακρυγιάννη, σε ποιους μπαξέδες να σε ξανάβρουμε) .. Πως θα γίνουν αυτά; Προς το παρόν και κατά τις σκέψεις των υποτελών της κυβέρνησης, με την χορήγηση ισότιμων επαγγελματικών δικαιωμάτων, ως προς τα δημόσια ΑΕΙ, στους κάθε λογής πτυχιούχους των εδώ κολεγιακών παραρτημάτων της αλλοδαπής. Πως προετοιμάστηκαν αυτά; Δεκατρία χρόνια τώρα με την σταδιακή απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αφού χώρια την υποχρηματοδότησή τους, αφαιρούνταν σταδιακά αλλά σταθερά από τα προγράμματα σπουδών, μαθήματα τα οποία στην συνέχεια διδάσκονταν στους φοιτητές μας ως μεταπτυχιακά. Έτσι έφτασε το μεταπτυχιακό που οι πνευματικοί μας ταγοί υποχρεούνταν διδάξουν στο βασικό πρόγραμμα σπουδών, να στοιχίζει στην κάθε οικογένεια δέκα χιλιάδες ευρώ!

Απέναντι σε αυτή την νεωτεριστική μορφή κατάκτησης της χώρας οι φοιτητές προγραμματίζουν κινητοποιήσεις που θα καταστούν εκείνες της δικής μου γενιάς απλώς μαθητικές εκδρομές. Και το ερώτημα που πλέον επιτακτικά μπαίνει είναι το εξής: Εμείς θα στηρίξουμε τα παιδιά μας ή θα βλέπουμε τις μάχες τους από τον καναπέ μας σε video wall?

Ευγένιος Ανδρικόπουλος