Ρωσική συνωμοσία για τη δολοφονία του Ζελένσκι λέει πως απέτρεψε η ουκρανική αντικατασκοπεία


 Ερευνητές της ουκρανικής αντικατασκοπείας απέτρεψαν ρωσική συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλων κορυφαίων στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και των ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε την Τρίτη η ουκρανική υπηρεσία κρατικής ασφαλείας.


Δύο συνταγματάρχες της Κρατικής Φρουράς της Ουκρανίας, που προστατεύει κορυφαίους αξιωματούχους, τέθηκαν υπό κράτηση λόγω υποψιών πως συμμετείχαν σε σχέδιο της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι συνταγματάρχες είχαν στρατολογηθεί πριν τη ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Ο επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας, Βασίλ Μάλιουκ, είπε ότι η συνωμοσία προέβλεπε μια επίθεση εν όψει της ορκωμοσίας του Ρώσου προέδρου Πούτιν για πέμπτη θητεία την Τρίτη. Ο Μάλιουκ είπε ότι είχε προσωπικά επιβλέψει την απόρρητη επιχείρηση παρακολούθησης της συνωμοσίας.


Ο Ζελένσκι είπε το 2022 ότι είχαν υπάρξει τουλάχιστον 10 απόπειρες δολοφονίας του καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι στον τρίτο χρόνο του. Επίσης εισαγγελείς στην Πολωνία είπαν τον προηγούμενο μήνα πως ένας Πολωνός είχε συλληφθεί λόγω ισχυρισμών πως ήταν έτοιμος για κατασκοπεία για λογαριασμό των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών σε ένα φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι.


Σύμφωνα με την ουκρανική ανακοίνωση, οι πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών που στόχευαν τον Ζελένσκι αναζητούσαν μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στη φρουρά του που θα μπορούσαν να τον πιάσουν όμηρο και μετά να τον δολοφονήσουν. Η επιχείρηση διευθυνόταν από τη Μόσχα, υποστηρίχθηκε, και δόθηκαν τα ονόματα τριών φερόμενων Ρώσων κατασκόπων πίσω από τη συνωμοσία. Το ευρύτερο σχέδιο περιελάμβανε τον εντοπισμό υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων και στόχευσή τους με επιθέσεις ρουκετών, drones, και πυραύλων.