Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Ο Μενουδάκος ζητά νέα υπομνήματα από εμπλεκόμενους...


 Δεν θα χρησιμοποιήσει το πόρισμα του ΥΠΕΣ...

Κενά και παραλείψεις διερευνά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τόσο σε ζητήματα διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών όσο και στον τρόπο με τον οποίο οι διοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες χειρίζονται την εξιχνίαση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού, του λεγόμενο email gate, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documentonews.gr, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος , στη βάση της έρευνας που διενεργεί, έδωσε το περιθώριο στους διοικητικούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών , από τη Μονάδα εσωτερικού ελέγχου και τη Διεύθυνση εκλογών ως τις Διευθύνσεις εσωτερικών και οργάνωσης, να εξηγήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πτυχές της υπόθεσης. Μέχρι τις 13 Μαΐου 2024 θα μπορούν να στείλουν νέα υπομνήματα με πιο αναλυτικές και εμπεριστατωμένες αναφορές προς την Ανεξάρτητη Αρχή.

Στην προσπάθειά της να ρίξει φως στις συνθήκες που οδήγησαν στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών και πολιτικών παραγόντων σχετικά με τις καταγγελίες για αποστολή e-mail σε Έλληνες πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό, εστίασε σε ερωτήσεις που να κατατείνουν στο να διαπιστωθούν τεχνικές στρεβλώσεις, κενά ασφαλείας ή ακόμη και εσκεμμένες ενέργειες προς όφελος κάποιου ή κάποιων.

Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η Ανεξάρτητη Αρχή έχει αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών που διενήργησε η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου , καθώς πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο των εκεί υπηρεσιών. Δεν θα πριληφθεί στη δικογραφία. Η Αρχή θα αξιοποιήσει στοιχεία που συγκεντρώνει η ίδια από την έρευνά της και θα καταρτίσει δικό της πόρισμα .

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Εσωτερικών (26 Απριλίου 2024), η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου πραγματοποίησε «πλήρη έλεγχο που κατέληξε σε εκτενές πόρισμα», το οποίο η υπουργός Εσωτρικών Νίκη Κεραμέως και ο αν.υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρέδωσαν στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και στον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «προς διευκόλυνση των ερευνών τους». Οπως σημείωνε το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτρικών, κεντρικό στοιχείο του πορίσματος «είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023».

Documentonews.gr