Οι πέντε επιλογές Κασσελάκη...


 ...που συμπληρώνουν το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...

Μέλπω Λεκατσά, Λυδία Βενιέρη, Βιολέτα Κόρδατζη, Δέσποινα Σίνου και Βασίλης Παπαλαζάρου οι πέντε υποψήφιοι που επέλεξε ο πρόεδρος για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Τους 42 υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις... Ευρωεκλογές του Ιουνίου παρουσίασε απόψε το κόμμα σε εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο Κέντρο Πολιτισμού – Ελληνικός Κόσμος, παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης στο κλείσιμο της εκδήλωσης τον κάλεσε και ανέβηκε στη σκηνή για μια φωτογραφία με όλους τους υποψήφιους, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ενότητας στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο Στ. Κασσελάκης άνοιξε την εκδήλωση δηλώνοντας περήφανος που «η επιλογή πέρασε από τον πρόεδρο του κόμματος σε εσάς». Επισήμανε ότι ο ίδιος πρόσθεσε την τελική πινελιά, με την επιλογή του για επιπλέον πέντε πρόσωπα «που έρχονται να στοιχηθούν μαζί μας». Όπως ανακοινώθηκε πρόκειται για τους: Μέλπω Λεκατσά, Λυδία Βενιέρη, Βιολέτα Κόρδατζη, Βασίλη Παπαλαζάρου και Δέσποινα Σίνου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είναι «το ψηφοδέλτιο της προοδευτικής αριστείας, απέναντι στο ψηφοδέλτιο που χαϊδεύει ακροδεξιά αυτιά». «Σαν τον Γιώργο Αυτιά, ακροδεξιά αυτιά - με χουντικά συνθήματα. Είναι χουντικά τα συνθήματα και είναι χρυσαυγίτικες οι προσεγγίσεις», σχολίασε.


Ο Στ. Κασσελάκης απ' τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του έσπευσε να διαμηνύσει πως σε όποια περίπτωση απόκλισης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ στον σεβασμό στα δκαιώματα θα υπάρχει μηδενική ανοχή. «Και το είδατε ήδη αυτό», είπε, αναφερόμενος προφανώς στην περίπτωση του Δημήτρη Παπανώτα, που τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων λόγω σχολίων που έκανε για γυναίκες θύματα κακοποίησης.

Και συνέχισε, με αιχμές για την υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη και του Δημήτρη Κυριαζίδη λέγοντας: «Δεν είμαι Μτσοτάκης για να κρατάω στο ψηφοδέλτιο υμνήτρια του Κασιδιάρη και βουλευτή που δεν ξέρει αν πρέπει να βάλει το άρθρο "ο" ή "η" μπροστά από το όνομα ενός ανθρώπου που έχει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από αυτόν».

«Δεν έχω ούτε μυστικά ούτε θέματα που αποφεύγω», είπε στη συνέχεια.Ακολούθως αναφέρθηκε στα περιπαικτικά σχόλια που έχει δεχτεί περί «θαύματος» Κασσελάκη σχετικά με την βάπτισή του. «Είδα να μου φορτώνονται φράσεις που ποτέ δεν χρησιμοποίησα και αλαζονεία που ποτέ δεν είχα» είπε και καταλόγισε «κανιβαλισμό» σε αντιπάλους του. «Όταν είσαι Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ολόκληρο καλοδουλεμένο σύστημα, που παίρνει εντολές απευθείας από το Μαξίμου, δουλεύει με έναν μόνο σκοπό: Πώς θα διαστρεβλώσει, πώς θα σε λοιδορήσει, πώς θα δολοφονήσει τον χαρακτήρα σου». «Το έχει ζήσει περισσότερο από τον καθένα μας στη μακρά πολιτική του διαδρομή ο Αλέξης Τσίπρας», είπε, απευθυνόμενος στον πρώην πρωθυπουργό που καθόταν στην πρώτη σειρά. Σχολίασε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι έρχονται και «συμμετάσχουν στον κανιβαλισμό, ειρωνευόμενοι».

Το μήνυμα που έστειλε ο κ. Κασσελάκης απέναντι σε «όλο το σύστημα», όπως είπε, είναι ένα: «Διαστρεβλώστε, βαρέστε, χτυπήστε. Έχω μέσα μου δύναμη, αντοχές και απίστευτο πείσμα. Όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μέσα μας δύναμη, αντοχές και πείσμα. Το έχουμε αποδείξει. Χτυπήστε. Δεν θα καταφέρετε να με τσακίσετε. Δεν θα καταφέρετε να μας τσακίσετε. Δεν θα καταφέρετε τίποτα».


Τόνισε ότι το μόνο θαύμα είναι εδώ και είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, «που πήρε ένα κόμμα ύστερα από δύο ήττες, ύστερα από δύο διασπάσεις και είπε: ‘Κάτω τα χέρια από τον ΣΥΡΙΖΑ'». Σχολίασε ότι δεν πρέπει να ψάχνει κανείς σε εκείνον κρίσεις μεσσιανισμού, «άλλωστε δεν είμαι εγώ αυτός που πληρώνει δημοσιογράφους να τον αποκαλούν ‘Μωυσή'». 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα «υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει άμεσα η σφαγή στη Γάζα και υπέρ της ίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Επίσης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά λέγοντας ότι ο διάλογος με την Τουρκία είναι θετικός, αυτό το θέλουμε αλλά πρέπει να έχει σαφή στόχευση: την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: καμία κίνηση για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, απόλυτος σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν οριοθετηθεί η ΑΟΖ, καμία απεμπόληση του μονομερούς κυριαρχικού μας δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών ο κ. Κασσελάκης σχολίασε ότι «δεν μπορεί άλλο αυτή η χώρα να συνδυάζει έμμεσους φόρους Σουηδίας με κοινωνικές παροχές τριτοκοσμικού κράτους», ούτε «να συνδυάζει τιμές τροφίμων Γαλλίας, ενοίκια Γερμανίας και μισθούς Βουλγαρίας». Είπε ότι αυτή η εξίσωση «βγαίνει για τις τράπεζες και τα ολιγοπώλια στο ηλεκτρικό ρεύμα», αλλά δεν βγαίνει για τον οικογενειάρχη που υπολογίζει τα έξοδα του κάθε μήνα, για τους νέους που δεν μπορούν καν να φανταστούν πώς θα αρχίσουν οικογένεια, ούτε για τους συνταξιούχους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι ήδη έχουν παρουσιαστεί δείγματα των προτάσεων του κόμματος για ακρίβεια, φορολογία, ασφάλεια και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Ο Στ. Κασσελάκης είπε ακόμα ότι «μία ολόκληρη προπαγάνδα έμαθε έναν ολόκληρο λαό να ζει με το ελάχιστο. Με το μίνιμουμ των ονείρων του. Με ένα pass που δε φτάνει για ζωή», για να τονίσει ότι «εμείς θέλουμε καλύτερη ζωή και τη θέλουμε τώρα, προτείνουμε μία καλύτερη ζωή και καλούμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να αποφασίσουν». «Μία καλύτερη ζωή είναι στα χέρια σας», είπε.

Οι 42 υποψήφιοι

Από τους 42 υποψηφίους, οι 35 αναδείχθηκαν στις προκριματικές εκλογές και οι δύο είναι οι νυν ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά.

Οι πέντε υποψήφιοι επιλογής Κασσελάκη που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι η Λυδία Βενιέρη (Δικηγόρος, διεθνολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Διεθνούς δικαίου), η Βιολέτα Κόρδατζη (Μηχανικός μηχανολογικού σχεδιασμού), η Μέλπω Λεκατσά (συνταξιούχος φαρμακοποιός και αγωνίστρια του Πολυτεχνείου), ο Βασίλης Παπαλαζάρου (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής – Βιολόγος) και η Δέσποινα Σίνου (Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου).

Μετά τις αντιδράσεις για τα σχόλια του Δημήτρη Παπανώτα ανακοινώθηκε χθες η διαγραφή του απ' το ψηφοδέλτιο και τη θέση του πήρε ο επιλαχών Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος.

Αναλυτικά οι 35 από τις προκριματικές είναι οι εξής:

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

1) ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΙΑ

2) ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

1) ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

2) ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ

2) ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

3) ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

4) ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ

5) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

6)ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

7) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

8)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ 

9) ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

10) ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

11) ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

12) ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΙΓΑΙΟ -ΒΟΡΕΙΟ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΑΙΓΑΙΟ-ΝΟΤΙΟ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ-ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

2) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3) ΜΟΛΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1) ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

2) ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΧΛΑΠΑΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1) ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

2) ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

4) ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

ΚΡΗΤΗ

1) ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ

2) ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ