700 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος -Το μεγάλο λάθος που κάνουν χιλιάδες οδηγοί

 
Μια συνήθεια πολλών οδηγών μπορεί να αποτελέσει αιτία πρόκλησης σοβαρού τροχαίου και επομένως τιμωρείται με εξουθενωτικό πρόστιμο.

Με σύνεση οφείλουν να κινούνται όσοι βρίσκονται πίσω από το τιμόνι ώστε να συνυπάρχουν ομαλά με τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και να μην στήνουν παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες.

Οι κανόνες που διέπουν την οδηγική μας συμπεριφορά αναφέρονται αναλυτικά στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, στον οποίο καλό είναι να ανατρέχουμε προκειμένου να «φρεσκάρουμε» τις γνώσεις μας.

Αναμφίβολα, δεν χρειάζεται να καταφύγουμε στον ΚΟΚ προκειμένου να γνωρίζουμε ότι κάποιες ενέργειες πίσω από το τιμόνι απαγορεύονται, μιας και μπορεί να αποτελέσουν αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος. Παρ’ όλα αυτά, ίσως υπάρχουν κάποια λάθη, τα οποία ενώ εμείς τα θεωρούμε… πταίσματα, τιμωρούνται με εξουθενωτικό πρόστιμο και οδηγούν στην αφαίρεση του διπλώματός μας.

Σε αυτή τη λίστα συγκαταλέγεται η συνήθεια χιλιάδων οδηγών να ελίσσονται ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα. Πόσες φορές έχουμε παρατηρήσει σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας -είτε σε κάποια λεωφόρο όπως Κηφισός, είτε σε αυτοκινητοδρόμους- κάποιους οδηγούς που, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο ή να ικανοποιήσουν τις «άγριες» ορέξεις τους, ελίσσονται διαρκώς ανάμεσα στα υπόλοιπα οχήματα, εγκαταλείποντας με αυθαίρετο τρόπο τη λωρίδα τους, και προσπερνώντας όπως τους κάνει κέφι;

προσπέραση

Αδιαμφισβήτητα, εκείνη τη στιγμή κατακλυζόμαστε από αρκετές απορίες σχετικά με το λόγο που αυτός ο οδηγός θέτει ευατόν και λοιπούς σε κίνδυνο, και διερωτόμαστε πώς γίνεται να περιφρονεί ανερυθρίαστα κάθε έννοια οδικής ασφάλειας.

Ίσως αυτοί οι ασυνείδητοι οδηγοί υιοθετούσαν μια πιο συνετή συμπεριφορά πίσω από το τιμόνι εφόσον γνώριζαν ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 («Κανόνες για τους ελιγμούς των οχημάτων») «Αυτός που επιχειρεί στην οδό συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση

που εγκυμονεί κίνδυνο για τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 700 ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για τριάντα 30

ημέρες.