«Δημοκράτες» με ατζέντα Ν.Δ. - Μητσοτάκη...


 Τις πρώτες αναγνωριστικές του κινήσεις αναφορικά με τον πολιτικό προσδιορισμό που επιθυμεί να προσδώσει στο νέο κόμμα «Δημοκράτες», τις μερίδες κοινού στις οποίες θέλει να απευθυνθεί αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το εγχείρημα πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Ανδρέας Λοβέρδος...


Ο επικεφαλής του φορέα είχε εξαρχής δηλώσει ότι στοχεύει στο ακροατήριο του κεντρώου χώρου μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δίνοντας ωστόσο έμφαση σε μια συντηρητική εθνικοπατριωτική ατζέντα και προσεγγίζοντας τα θέματα αυτά από μια εμφανή δεξιόστροφη σκοπιά. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε υποστηρίξει πρόσφατα, λέγοντας ότι το κόμμα του «θέλει να παλέψει να μην αφεθεί ο πατριωτισμός στους ακραίους» και ο ίδιος δεν θα αφήσει την πατρίδα στους φασίστες.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, που εμφανίζει κοινά σημεία με την επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι Δημοκράτες παρουσιάστηκαν στο εκλογικό σώμα από τα σύνορα του Εβρου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει επίκληση στη σημασία της ασφάλειας των συνόρων και να αναφέρεται σε «απόπειρα εισβολής» που απέκρουσε η χώρα το 2020. Την εβδομάδα που μας πέρασε, μετέβη επίσης στην Αλβανία και επισκέφθηκε τις φυλακές του Φιέρι όπου κρατείται ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρης, για τον οποίο πληροφορίες από το Μαξίμου έφεραν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται να προτείνει την ένταξή του στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε την ανυπαρξία κράτους δικαίου στην Αλβανία, προτείνοντας μάλιστα σε σκληρή γραμμή την αναστολή της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ε.Ε. Συντηρώντας την ίδια θεματολογία, παρενέβη με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο, καταγγέλλοντας τον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι αμετανόητος.

Την ίδια ώρα, αν και η φρασεολογία, το ύφος και η ουσία των θέσεων παραπέμπουν περισσότερο σε κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς, ο Ανδρέας Λοβέρδος, απεμπολώντας το παρελθόν του ως βουλευτής, υπουργός και δις υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν εντάχθηκε στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ούτε όμως στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προτίμησε δε να αναπτύξει συνεργασία με το Renew Europe, συμφωνώντας πως εφόσον οι Δημοκράτες πιάσουν το όριο του 3% και μπουν στην Ευρωβουλή, θα ενταχθούν στους κόλπους του ευρωπαϊκού κόμματος του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Για τον λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην επικεφαλής της λίστας Μακρόν, Valérie Hayer, και τα στελέχη των Δημοκρατών, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου και Μαρία Μηλίνη.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν από τον κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος ήταν πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα του κ. Λοβέρδου, στο επίκεντρο ήταν το μεταναστευτικό, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η οικονομία, ενώ δεν υπήρξε αναφορά στο κράτος δικαίου, που σήκωσε ψηλά στη δική του ατζέντα το Renew αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από το θέμα. Τέλος, ένα επίσης πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με θητεία στην αυτοδιοίκηση, ο Παναγιώτης Κόνσουλας, θα είναι ο πρώτος γραμματέας στους Δημοκράτες.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr