Οι Ρομά συρρέουν στην Ελβετία για να εισπράξουν επιδόματα χρησιμοποιώντας πλαστά ουκρανικά διαβατήρια


 Ορισμένοι Ρομά κάνουν κατάχρηση κοινωνικών επιδομάτων που χορηγεί η Ελβετία σε Ουκρανούς πρόσφυγες, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Nau την Τρίτη 7/5 επικαλούμενο τις ελβετικές αρχές.

Οι Ρομά είναι μια εθνοτική ομάδα που έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο από τη μετανάστευσή τους από την Ινδία πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια. Δεν αναγνωρίζονται ως εθνική μειονότητα στην Ελβετία και φέρεται να εκμεταλλεύονται το λεγόμενο «σύστημα καθεστώτος προστασίας S» που ενεργοποιήθηκε στη χώρα λίγο μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας στις αρχές του 2022. Το καθεστώς S χορηγεί στην Ουκρανία τους πρόσφυγες το δικαίωμα σε παρατεταμένη διαμονή χωρίς βίζα, διαμονή, ιατρική περίθαλψη και άλλες κοινωνικές παροχές. Όσοι υποβάλλουν αίτηση για το καθεστώς S δεν χρειάζεται επίσης να περάσουν από τη συνήθη διαδικασία αίτησης ασύλου.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι αρχές στη Βέρνη εντόπισαν τουλάχιστον δέκα οικογένειες Ρομά που διέμεναν στην πόλη με παράνομα ουκρανικά διαβατήρια. Ο Αλεξάντερ Οτ, επικεφαλής της αστυνομίας μετανάστευσης της Βέρνης, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι τα ίδια τα έγγραφα ήταν στην πραγματικότητα αληθινά, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν καμία πραγματική αξίωση για αυτά. «Ανακαλύψαμε παρατυπίες στα έγγραφα. Για παράδειγμα, εάν η άδεια οδήγησης περιέχει διαφορετικές πληροφορίες από το διαβατήριο, αυτό είναι συχνά ένδειξη. Ή αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να επαναλάβουν οποιαδήποτε πληροφορία που περιέχεται στα έγγραφα», εξήγησε ο Ott.

Ο Ρέτο Κόρμαν, εκπρόσωπος της Ελβετικής Κρατικής Γραμματείας Μετανάστευσης (SEM), είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι από τον Μάρτιο του 2023 η υπηρεσία του εντόπισε περίπου 30 πλαστά ουκρανικά έγγραφα ταυτότητας που χρησιμοποιούνται για τη λήψη κοινωνικών παροχών και διαπίστωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις παράγονταν και πουλήθηκαν παράνομα στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και τα έγγραφα ταυτότητας «δεν είναι νέο φαινόμενο» στη γραμμή εργασίας της SEM. Ωστόσο, οι περιπτώσεις όπου τα έγγραφα είναι γνήσια αλλά αποκτήθηκαν παράνομα, όπως στις περιπτώσεις που αφορούσαν Ρομά, στο παρελθόν ήταν λίγες και ως εκ τούτου είναι πιο δύσκολο να διερευνηθούν, είπε.

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι το πρόβλημα με τους Ρομά που χρησιμοποιούν πλαστές ουκρανικές ταυτότητες εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Ο Georg Carl, επικεφαλής του τμήματος μετανάστευσης στο ανατολικό καντόνι Graubuenden, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι υποπτεύεται ότι τουλάχιστον τα μισά από τα περίπου 470 άτομα με καθεστώς S που στεγάζονται στην περιοχή ήταν Ρομά. Και, ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχουν κοινότητες Ρομά στην Ουκρανία, αυτοί οι άνθρωποι ήταν απίθανο να είναι πρόσφυγες από τη σύγκρουση, καθώς δεν μιλούν ούτε ουκρανικά ούτε ρωσικά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, μετά από καταγγελίες για παρόμοια θέματα στο St. Το καντόνι Gallen, οι Ελβετοί βουλευτές Boris Tschirky και Benedikt Wuerth υπέβαλαν αίτημα στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να γίνουν προσαρμογές στο σύστημα S για να σταματήσει η κατάχρησή του. Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής.


www.bankingnews.gr