WSJ: Η Κίνα ετοιμάζει κατασκοπευτική βάση στην Κούβα

 
Σε συμφωνία για τη δημιουργία κατασκοπευτικής βάσης στην Κούβα κατέληξαν το Πεκίνο και η Αβάνα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal.

Οπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Κίνα θα διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια στην Κούβα για την κατασκευή των εγκαταστάσεων. Επίσης, με τη δημιουργία της μυστικής κατασκοπευτικής βάσης το Πεκίνο θα μπορούσε να παρακολουθεί αμερικανικά πλοία και επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.


Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν λόγω της εγγύτητας της Κούβας. Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως μια κινεζική βάση σε απόσταση 100 μιλίων με προηγμένες στρατιωτικές και πληροφοριακές δυνατότητες θα αποτελούσε πρωτοφανή απειλή. «Αν και δεν μπορώ να μιλήσω για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, γνωρίζουμε καλά -και έχουμε μιλήσει πολλές φορές- για τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και σε αυτό το ημισφαίριο», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. 

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα βρίσκεται η βάση και για το αν ξεκίνησε η κατασκευή της. 


Οι πληροφορίες για τη νέα βάση έρχονται εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να βελτιώσει τις σχέσεις με την Κίνα μετά από μήνες εντάσεων. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Ουίλιαμ Μπερνς, σε μυστικό ταξίδι στο Πεκίνο και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, είχε συνομιλίες με κορυφαίο Κινέζο αξιωματούχο στη Βιέννη. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η παραπάνω πληροφορία συμπεριλήφθηκε στις συζητήσεις.


«Μια εγκατάσταση στην Κούβα καθιστά σαφές τι επιθυμεί να κάνει η Κίνα στην πίσω αυλή της Αμερικής», δήλωσε ο Κρεγκ Σίνγκλετον, συνεργάτης στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, μια δεξαμενή σκέψης για την εθνική ασφάλεια. «Η δημιουργία αυτής της εγκατάστασης σηματοδοτεί μια νέα, κλιμακούμενη φάση στην ευρύτερη αμυντική στρατηγική της Κίνας. Είναι κάτι που αλλάζει το παιχνίδι», δήλωσε ο Σίνγκλετον. 


Το Πεκίνο μπορεί να δικαιολογήσει την κίνηση αυτή στην βάση των αμερικανικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στην Κίνα, εκτιμούν αναλυτές. Για παράδειγμα η Ουάσιγκτον στηρίζει στρατιωτικά την Ταϊβάν την οποία οι Κινέζοι θεωρούν δική τους επαρχία. 


Η μόνη ξένη στρατιωτική βάση της Κίνας βρίσκεται στο Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, ενώ έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία κατασκευής λιμανιών σε μέρη όπως η Καμπότζη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Οι ΗΠΑ διατηρούν από την πλευρά τους μια στρατιωτική βάση στην Κούβα, στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 για να μεταφερθούν άτομα που είχαν έμμεσες ή άμμεσες σχέσεις με την Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις. 


Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να έρθει πιο κοντά στην Αβάνα, ακυρώνοντας ορισμένες πολιτικές της εποχής Τραμπ, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς στα ταξίδια από και προς την Κούβα και επαναφέροντας ένα πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. Η κυβέρνηση έχει επίσης επεκτείνει τις προξενικές υπηρεσίες για να επιτρέψει σε περισσότερους Κουβανούς να επισκέπτονται τις ΗΠΑ.


Η Κούβα αποτελεί «αγκάθι για τις ΗΠΑ» από τότε που έγινε κομμουνιστική δικτατορία μετά την επανάσταση του 1959. Ο εκλιπών δικτάτορας Φιντέλ Κάστρο, στο αποκορύφωμα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, έστειλε τηλεγράφημα στον Σοβιετικό ομόλογό του, Νικήτα Χρουστσόφ, ζητώντας του να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικού πλήγματος κατά των ΗΠΑ.


Οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση έφθασαν στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου αφού οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες στην Κούβα, με αποτέλεσμα το αμερικανικό ναυτικό να θέσει σε αποκλεισμό το νησί. Οι Σοβιετικοί υποχώρησαν και απομάκρυναν τους πυραύλους. Λίγους μήνες αργότερα, οι ΗΠΑ απομάκρυναν αθόρυβα βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από την Τουρκία, για τους οποίους είχαν παραπονεθεί οι Σοβιετικοί.