«Οι ιδιωτικοποιήσεις δολοφονούν»...

0


 Μεγάλη πορεία για το πρωτοφανές αλλά προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τα δεκάδες θύματα στα Τέμπη σήμερα, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα, στο κέντρο της Αθήνας παράλληλα με διαμαρτυρίες ανά την επικράτεια, από την Κρήτη μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από τα Γιάννενα μέχρι τη Μυτιλήνη...

Άνδρες των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων προχώρησαν σε ρίψη κρότου - λάμψης προκαλώντας αποπνυκτική ατμόσφαιρα για τους χιλιάδες διαδηλωτές, που απαιτούν να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για τις δολοφονίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, και να μη συγκαλυφθούν διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να ξεχαστούν.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επεισόδια κατά τη διάρκεια της οποίας ομάδα ατόμων, αποκομμένη από τον κύριο όγκο της ειρηνικής διαμαρτυρίας, πέταξε βόμβες μολότοφ. 

«Η πολιτική τους κοστίζει ανθρώπινες ζωές», «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας», «Μεταφορές, υγεία ρεύμα νερό ανήκουν στο λαό», «Μεταφορές, υγεία ρεύμα νερό ανήκουν στο λαό», «Μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι», «Τέλος ανοχής» έγραφαν χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, τα πανό. «Πάρε με όταν φτάσεις» και «έχε το νου σου στο παιδί» ορισμένα από τα πλακάτ των συγκεντρωμένων, που και σήμερα σήκωσαν μαύρα μπαλόνια.

Πολίτες, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, σωματεία και εργατικά κέντρα διαμαρτύρονται δυναμικά στο Σύνταγμα, έξω από την Βουλή, για τις ολιγωρίες και την κακοδιαχείριση των κρατικών αρχών εδώ και χρόνια, για τον κατακερματισμό όσο και το ξεπούλημα κοψοχρονιά το 2017 στη μνημονιακή περίοδο και φυσικά για τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αριστερών και αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων, του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωση Προσωπικού Έλξης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα τρία σωματεία ζητούν την άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια στον ελληνικό σιδηρόδρομο, με σκοπό «να μη βιώσουν ξανά εργαζόμενοι και συμπολίτες μας τέτοια ολέθρια τραγωδία», και τονίζουν: «Έχει πλέον εξαντληθεί η ανοχή μας στην απάθεια όλων των αρμοδίων φορέων οι οποίοι επιλέγουν συνειδήτα να αγνοούν, επί σειρά ετών, τα αιτήματα και τις προειδοποιήσεις μας».

Σε 24 απεργία και οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι οι συρμοί του μετρό κινούνται κανονικά από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση. Στο μεταξύ σε ισχύ βρίσκονται ρυθμίσεις της Τροχαίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή λόγω του συλλαλητηρίου με την κυκλοφορία των οχημάτων να έχει διακοπεί στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. 

Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται λίγες ώρες μετά την εξοργιστική ανακοίνωση της Hellenic Train που προσπαθεί να απαντήσει στην αυξανόμενη κριτική. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες τόσο για το γεγονός ότι ήταν «άφαντη» στον τόπο της τραγωδίας μετά το δυστύχημα όσο και ανεπαρκής απέναντι σε όσους αναζητούσαν συγγενείς τους ή απλά τα υπάρχοντά τους, η εταιρεία αναφέρει τα εξής: 

«Η Hellenic Train, εταιρεία επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, συνεργάζεται στενά με τους διασώστες και τους φορείς ήδη από τις πρώτες στιγμές μετά το δυστύχημα που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο συρμών στα Τέμπη, στο ύψος του Ευαγγελισμού» και μπορεί η Πολιτική Προστασία να αποδείχτηκε εντελώς ανοργάνωτη ως προς το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων ωστόσο η εταιρεία υποστηρίζει πως ο προσωπικό «βρισκόταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο του δυστυχήματος και παρείχε υποστήριξη, σε συνεργασία με τις αρχές, την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τις ομάδες διάσωσης». Τέλος, ψεύδεται για το γεγονός ότι «τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας, με σκοπό να παρέχει πληροφορίες και να παραπέμπει στις αρμόδιες αρχές».

Mία πρώτη απάντηση ήρθε από τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ και εργαζόμενο της Hellenic Train, Νίκο Κουτσιούκη, που μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ επέκρινε τη στάση της εταιρείας. «Δυστυχώς η εταιρεία δεν έχει κάνει το αυτονόητο όλα αυτά τα χρόνια και "τίποτα" στο θέμα της υποδομής. Δεν λειτουργεί το σύστημα που θα απέτρεπε το ανθρώπινο λάθος, όπως συμβαίνει σε όλους τους σιδηροδρόμους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Άρα η εταιρεία έχει σοβαρές ευθύνες όπως όλοι και όσοι διαχειρίστηκαν την τύχη του σιδηρόδρομου μέχρι σήμερα» είπε και σε ό,τι αφορά την παραδοχή της Hellenic Train ότι τα εισιτήρια είναι ονομαστικά μόνο για όσους τα αγοράζουν ηλεκτρονικά διευκρίνισε όλοι στα γκισέ δεν δουλεύουν υπάλληλοι της εταιρείας άλλα άλλων ιδιωτικών εταιριών. «Δεν είναι εύκολο αυτός ο πολυκερματισμός να δώσει τα στοιχεία όλων των επιβατών στο τρένο» σχολίασε.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)