Κυριακή 5 Μαρτίου 2023

Πώς θα μπορούσαν να αποτρέψουν την τραγωδία στα Τέμπη...


To σύστημα τηλεδιοίκησης υπάρχει στην Ελλάδα από το 2000. Δηλαδή, το αγοράσαμε τότε. Δεν λειτούργησε όμως, ποτέ στο σύνολο του. Αν ήταν ενεργό, ακόμα και αν ήθελε κάποιος να οδηγήσει δυο τρένα σε μετωπική σύγκρουση, θα ήταν φύσει αδύνατο...

Τη σήμερον ημέρα, οι καθ' ύλην αρμόδιοι εξηγούν πως δεν υπάρχουν συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στο 55% του δικτύου της μιας γραμμής που έχουμε στη χώρα.

Το σύστημα ERTMS που να αναλυθεί στη συνέχεια, ουσιαστικά απαγορεύει στο μηχανοδηγό (όχι στο σταθμάρχη) να κάνει λάθος. Είναι -ας πούμε- "εποικοδόμημα": απαιτεί τη λειτουργία της σηματοδότησης, που είναι το σύστημα το οποίο περιορίζει τα ενδεχόμενα λάθη του σταθμάρχη.

Όπως είπε στο Magazine ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας “το σύστημα τηλεδιοίκησης είναι αυτό που με ηλεκτρικούς χειρισμούς καθορίζει την πορεία των τρένων. Επιτρέπει στο μηχανοδηγό να βλέπει ενδείξεις για όσα τρένα υπάρχουν σε απόσταση 300 χιλιομέτρων. Εμείς δεν βλέπουμε τίποτα".

Το ERTMS θα έπρεπε να υπάρχει στη γραμμή Δομοκός-Θεσσαλονίκη από το 2020, βάσει του κανονισμού της Κομισιόν.

Αλλά δεν εγκαταστάθηκε. Εκεί ή όπου αλλού.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.