Θα φέρει «ηλεκτρονική ψήφο»;...


 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr ανήγγειλε τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές ψηφιακά, τουλάχιστον για τους Ελληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο άνθρωποι που γνωρίζουν τις δυνατότητες του συστήματος ανέφεραν ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει πριν από το 2030...

Tο gov.gr θα βγάζει και κυβέρνηση!.. Οχι μόνο μεταφορικά, ως επιτυχία των δύο Κυριάκων, Μητσοτάκη και Πιερρακάκη, αλλά και διότι θα γίνεται μέσω αυτού και η εκλογική διαδικασία. Δεν πρόκειται για δυστοπικό σενάριο του μέλλοντος, καθώς χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε από τη Δυτική Μακεδονία στην Αθήνα, μίλησε στην εκδήλωση για τα τρία χρόνια της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr και ανήγγειλε ευθέως «ηλεκτρονική ψήφο» - τουλάχιστον για όσους ζουν εκτός Ελλάδας και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η αναφορά του πρωθυπουργού ήταν ιδιαιτέρως σαφής, ενώ προκάλεσε και κάποια αμηχανία, καθώς μετά την ομιλία Μητσοτάκη, άνθρωποι που γνωρίζουν τις δυνατότητες προόδου των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων ανέφεραν ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει πριν από το 2030. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης δεν το ανέφερε καθόλου τυχαία. Αφού εκθείασε επί ώρα τις επιτυχίες του gov.gr, αφού εξήγησε πως τα βήματα είχαν σχεδιαστεί από την εποχή που ήταν στην αντιπολίτευση και με τις εμπειρίες που είχε αποκομίσει το 2013 ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνέχισε με έναν τελευταίο πρόλογο λέγοντας: «Είμαστε μόνο στην αρχή. Επειδή η τεχνολογία τρέχει, να είστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι ξέρουμε πώς μπορούμε κι εμείς να τρέξουμε μαζί της.

Και η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία, γιατί έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του χαμένου εδάφους, αποδείξαμε ότι πράγματα που θεωρούσαμε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν γίνονται, και τώρα νομίζω πως έχουμε αποκτήσει και την τεχνογνωσία για να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα στο μέλλον».

Εσθονικό παράδειγμα

Σε αυτό το σημείο και χωρίς να πάρει καν ανάσα, πρόσθεσε: «Συζητούσα με την Εσθονή πρωθυπουργό η οποία μου έλεγε ότι έχει εκλογές στις αρχές Μαρτίου. Στην Εσθονία, οι μισοί –το τονίζω, οι μισοί– πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Με απόλυτα διασφαλισμένα και ασφαλή συστήματα. Θεωρώ αδιανόητο ότι αυτό δεν θα μπορούσε ή δεν θα έπρεπε να γίνεται στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδας, για να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους».

Τα χειροκροτήματα των παρισταμένων σε αυτό το σημείο ήταν ενθουσιώδη – σχεδόν το ίδιο με εκείνα που είχαν ακουστεί λίγο νωρίτερα, όταν ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε το όνομα του Αδωνη Γεωργιάδη, ευχαριστώντας όσους βοήθησαν στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βίωσε και βιώνει ένα «μεγάλο φιάσκο» στην προσπάθειά της να έχει κέρδη από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τον Δεκέμβριο του 2019 ψήφισε τον νόμο 4648 υπό την καθοδήγηση του «στρατηγού της εκλογικής νίκης» Τάκη Θεοδωρικάκου. Η συζήτηση για τον νόμο ξεκίνησε από την «επιστολική ψήφο» και κατέληξε σε αυτοπρόσωπη και αφού υποβληθούν αιτήσεις για εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν εγγραφεί ώς τώρα περίπου 4.000 άτομα, ενώ υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι εξωτερικού που βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους είναι πάνω από 1 εκατομμύριο. Με την έννοια αυτή η ψήφος «με το πάτημα ενός κουμπιού» αντιμετωπίζεται από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ως «λυδία λίθος».

Το πιθανότερο μάλιστα είναι ότι στη συνέχεια θα επεκταθεί και εντός Ελλάδας, εάν ληφθούν υπόψη όσα είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του. Εκεί περιέγραψε την πρόσφατη επίσκεψή του στον Κορυδαλλό, σε ένα κέντρο όπου ηλικιωμένοι εκπαιδεύονταν στη χρήση ψηφιακών μέσων, και τα όσα του είπε μια γιαγιά όταν τη ρώτησε γιατί το κάνει αυτό: «Δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr»...

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr