Υποκλοπές και χειραγώγηση 33 εκλογικών αναμετρήσεων από ισραηλινή ομάδα...

0


 Το παράρτημα στην Ελλάδα...

Η «Team Jorge» φέρεται να έχει παρέμβει σε 30 χώρες, ανάμεσά τους και σε ευρωπαϊκές, για τη χειραγώγηση των εκλογών...
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian κάνει λόγο για συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των ΗΠΑ από ομάδα Ισραηλινών συμβούλων, τη λεγόμενη «Team Jorge». Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η ομάδα αυτή αναφέρει ότι διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα και στα Εμιράτα.
Να πάρουμε την ιστορία από την αρχή. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Guardian,  η ομάδα «Team Jorge» έχει εμπλακεί σε χειραγώγηση περισσότερων από 30 εκλογικών διαδικασιών, μέσα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, αλλά και με μεθόδους σαμποτάζ και χακαρίσματος.

Η ομάδα φέρεται να έχει επικεφαλής τον Ταλ Χάναν, πρώην αξιωματούχο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, τη δράση του οποίου αποκάλυψε διεθνής ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων από τη Monde, το Spiegel και την El Pais και αποτελεί μέρος της έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης που γίνεται με το συνονισμό της γαλλικής ΜΚΟ, Forbidden Stories.
 
Δημοσιογράφοι είχαν πολύωρες κρυφές συναντήσεις με τον Χάναν παρουσιαζόμενοι ως πιθανοί πελάτες και έτσι αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η «Team Jorge» που έχει σαν επιδίωξη το σαμποτάζ των εκστρατειών αντίπαλων φορέων, είτε πολιτικών είτε επιχειρηματικών.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

Πώς έγινε η αποκάλυψη

Τρεις δημοσιογράφοι που εργάζονται στο Radio France, τη Haaretz και το TheMarker προσέγγισαν την Team Jorge υποδυόμενοι τους συμβούλους κυβέρνησης μίας πολιτικά ασταθούς χώρας στην Αφρική, ζητώντας από τον Χάναν βοήθεια ώστε να αναβληθούν οι εκλογές.  

Οι δημοσιογράφοι είχαν πολύωρες κρυφές συναντήσεις με τον Χάναν παρουσιαζόμενοι μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2022. Οι συνομιλίες έγιναν μέσω βιντεοκλήσεων ενώ υπήρξε, όπως αναφέρουν και μια κατ΄ιδίαν συνάντηση στη βάση των επιχειρήσεων της ομάδας σε περιοχή 20 χιλιόμετρα έξω από το Τελ Αβίβ.

Ο Χάναν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ,  περιέγραψε την ομάδα του ως «εξπέρ στις κυβερνητικές υπηρεσίες», με εξαιρετικές επιδόσεις στα οικονομικά, τον χειρισμό των social media, την χάραξη προεκλογικής καμπάνιας αλλά και του «ψυχολογικού πολέμου».

«Διαθέτουμε μία ομάδα στην Ελλάδα και μία στα Εμιράτα», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι έχουν «τρέξει» 33 καμπάνιες σε προεδρικό επίπεδο, 27 εκ των οποίων ήταν απόλυτα επιτυχημένες».  Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχει εμπλακεί σε δύο μεγάλα πρότζεκτ στις ΗΠΑ, δίχως να επιβεβαιώσει ότι έχει ανακατευθεί άμεσα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Το λογισμικό Aims
Η βρετανική εφημερίδα Guardian, αναφέρει ότι μία από τις πιο κεντρικές υπηρεσίες που φέρεται να προσφέρει η ομάδα του Χάναν αφορά το πακέτο λογισμικού Aims, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ελέγχει έναν στρατό από fake προφίλ σε Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram and YouTube. Μερικά προφίλ διαθέτουν επίσης και λογαριασμούς στο Amazon μαζί με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin αλλά και Airbnb προφίλ.

Το λογισμικό έχει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει πληροφορίες για αντιπάλους χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση στο Gmail και το Telegram. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ο Χάναν έδειξε  στους δημοσιογράφους που υποδύονταν τους υποψήφιους πελάτες τις δυνατότητες της ομάδας του στο χακάρισμα, φέρνοντας στην οθόνη του το Gmail προφίλ ενός κυβερνητικού συμβούλου, που έπαιξε ρόλο στις εκλογές στην Κένυα. Ο Χάναν φέρεται να ανέφερε ότι για παρεμβάσεις σε εκλογική διαδικασία πληρώνεται με ποσό από 6 έως 15 εκατομμύρια ευρώ ενώ δέχεται και κρυπτονομίσματα...

avgi.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)