Σέρνεται πίσω από τον Γκλίξμπουργκ...

0

 
Δημήτρης Ψαρράς

Ο πρωθυπουργός στέλνει τον αντιπρόεδρό του, Παναγιώτη Πικραμμένο, στις τελετές για να τιμήσει τον «συνωμότη» που σύμφωνα με το «Αρχείο Καραμανλή» σχεδίαζε να δολοφονήσει τον ιδρυτή της Ν.Δ.

Με αυτογελοιοποίηση...

καταλήγει η προσπάθεια του πρωθυπουργού να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, δηλαδή να «κλείσει το μάτι» στην ακροδεξιά και φιλοβασιλική πτέρυγα των οπαδών του, χωρίς ταυτόχρονα να αποδεχτεί το σύνολο των απαιτήσεων της οικογένειας Γκλίξμπουργκ για την κηδεία της Δευτέρας. Μετά την αρχική υπόδειξη της Λίνας Μενδώνη ως εκπροσώπου της κυβέρνησης στην τελετή, χθες ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να αναβαθμίσει την εκπροσώπηση, στέλνοντας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο.

Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι αναμένονται ακόμα και βασιλείς αρχηγοί κρατών να παραστούν στην κηδεία, αλλά από τη στιγμή που υποτίθεται ότι ο Γκλίξμπουργκ επρόκειτο να ταφεί ως ιδιώτης δεν υπήρχε καμιά θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να συμμετέχει σε τόσο υψηλό επίπεδο. Η αναβάθμιση της εκπροσώπησης ισοδυναμεί δηλαδή με σιωπηλή παραδοχή από την κυβέρνηση ότι ο τέως –έστω και χωρίς το πλήρες τυπικό– θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, κάτι που σημαίνει ότι γίνονται τελικά δεκτές οι πιέσεις της οικογένειας, αλλά πιάνουν τόπο και οι ποικίλες αντιδράσεις των ακροδεξιών υπουργών και βουλευτών που πρόλαβαν να υμνήσουν τον εκλιπόντα ως εθνικό ηγέτη, αδιαφορώντας για την προσωπική του συμμετοχή στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας.


Οι αποκαλύψεις για τη συνωμοσία του Γκλίξμπουργκ εναντίον του Καραμανλή («Καθημερινή», 18.7.2021)

Η βεβιασμένη αυτή απόφαση του κ. Μητσοτάκη εκθέτει βέβαια τον ίδιο, εφόσον αποκαλύπτει ότι η αρχική απόφαση περί «κηδείας ιδιώτη» ήταν απολύτως προσχηματική, αλλά ουσιαστικά δίνει το «πράσινο φως» και προς τα στελέχη της Δεξιάς να συγκεντρωθούν στη Μητρόπολη και στο Τατόι, διεκδικώντας σ’ αυτή την ακήρυχτη προεκλογική περίοδο που διανύουμε τις ψήφους των υπολειμμάτων του «βασιλοχουντικού» ρεύματος της Μεταπολίτευσης.

Οι πρώτοι που αναμένονται να μπουν στον πειρασμό είναι, βέβαια, τα στελέχη που προέρχονται από το ανοιχτά βασιλοχουντικό ΛΑΟΣ. Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επέκρινε τον πρωθυπουργό που δεν τόλμησε να κηδεύσει τον Γκλίξμπουργκ με τιμές αρχηγού κράτους, είναι τώρα υποχρεωμένος να παραστεί. Γιατί, αν δεν βρεθεί στη Μητρόπολη και το Τατόι τη Δευτέρα, θα εκτεθεί ο ίδιος, εφόσον θα αποκαλυφθεί ότι όσα μεγάλα λόγια λέει, δεν τα εννοεί κιόλας. Κι από κοντά και οι όποιοι υποστηρικτές του. Οι μόνοι που δεν αναμένονται να συγκινηθούν είναι οι εκπρόσωποι του καραμανλικού ρεύματος, εφόσον και ο Γκλίξμπουργκ τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θεωρούσε προσωπικό του εχθρό.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μεσοβέζικης στάσης απέναντι στην Ακροδεξιά που ακολουθεί εδώ και αρκετό καιρό ο πρωθυπουργός, κάτι που –όπως επισημάναμε στην «Εφ.Συν.» από προχθές– εκφράστηκε και στο αρχικό του μήνυμα. Το μείζον πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι πόσα στελέχη της κυβερνώσας Δεξιάς θα βρεθούν, τη Δευτέρα, δίπλα στους πατενταρισμένους βασιλοχουντικούς. Το σοβαρό θέμα που τέθηκε από τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη είναι ουσιαστικά η αναθεώρηση μιας από τις βασικές κολόνες της Μεταπολίτευσης, δηλαδή η οριστική κατάργηση της βασιλείας στη χώρα, ακριβώς εξαιτίας του τρόπου που πολιτεύθηκε ο Κωνσταντίνος Γκλίξμπουργκ.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Σαμαράς και τα άλλα στελέχη της Ν.Δ. έσπευσαν να στηρίξουν τις ευνοϊκές τους κρίσεις για τον Γκλίξμπουργκ στην υποτιθέμενη «διακριτική» ή «θετική» στάση του κατά τη Μεταπολίτευση και τη δήθεν αποδοχή, εκ μέρους του, της λαϊκής ετυμηγορίας με το Δημοψήφισμα. Αλλά ο Γκλίξμπουργκ δεν ευθύνεται μόνο για την κατάργηση της νόμιμης κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου και τις συνωμοσίες στο στράτευμα που οδήγησαν στη δικτατορία, έστω κι αν το πραξικόπημα ήταν των συνταγματαρχών και όχι των στρατηγών, όπως θα προτιμούσε εκείνος. Μετά το Δημοψήφισμα, αρνήθηκε πεισματικά να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας και μηχανεύτηκε κάθε λογής σχέδια, προκειμένου να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του. Οι ισχυρισμοί αυτοί που επικαλούνται οι αρχηγοί της Ν.Δ. (ο νυν και ο πρώην) και τα στελέχη του ΛΑΟΣ που μας κυβερνούν είναι, λοιπόν, εντελώς ανυπόστατοι.

Και επειδή μπορεί να μην αρκούν τα δικά μας στοιχεία, καταφεύγω στην «Καθημερινή» του κ. Αλαφούζου που διευθύνεται από τον Αλέξη Παπαχελά, τον οποίο κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για «αντιβασιλική» προπαγάνδα. Ε, λοιπόν, μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, η εφημερίδα είχε στην κυριακάτικη έκδοσή της τα ντοκουμέντα της απόπειρας βασιλικού πραξικοπήματος εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή και απόπειρα δολοφονίας του ιδρυτή της Ν.Δ. Και όλα αυτά, με έγγραφα από το «Αρχείο Καραμανλή».

Αντιγράφω κατά λέξη: «Μία εκπληκτική ιστορία με πρωταγωνιστές τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον πιστό του υπασπιστή συνταγματάρχη Μιχαήλ Αρναούτη και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκεται στα αρχεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πρόκειται για σχέδιο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος μέσα από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Σήμερα η “Καθημερινή” αποκαλύπτει ότι η συνωμοσία δεν ήταν στιγμιαία, αλλά διατηρούνταν ενεργή επί δυόμισι χρόνια και ότι κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο δολοφονίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς και άλλων πολιτικών.

Είναι μία σκοτεινή υπόθεση, η οποία ξεκινάει το φθινόπωρο του 1975 και συνεχίστηκε έως τις αρχές του 1978. Συγκλονιστική, όμως, είναι και η αποκάλυψη πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει σύστημα καταγραφής των συνομιλιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Λονδίνο. Ετσι, τον κατέγραψαν σε μαγνητοταινίες, όταν συναντήθηκε με απεσταλμένους αξιωματικών, οι οποίοι συνωμοτούσαν στην Αθήνα και έδωσαν όλες τις πληροφορίες –αλλά όχι τις μαγνητοταινίες– στον Καραμανλή. Την όλη υπόθεση χειρίστηκε ο διπλωμάτης Πέτρος Μολυβιάτης, εξ απορρήτων από τότε του Ελληνα πρωθυπουργού και διευθυντής του πολιτικού γραφείου» («Καθημερινή», 18.7.2021). Το εκτενές δημοσίευμα είναι προσβάσιμο στον ιστότοπο της εφημερίδας (https://tinyurl.com/yelbm644).

Τι θα πουν άραγε τώρα οι κ.κ. Μητσοτάκης, Σαμαράς και λοιποί παλιοί και όψιμοι οπαδοί του τέως;

efsyn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)