Ρωσικό πετρέλαιο: «Ανέκδοτο» το εμπάργκο – Μέσω Τουρκίας και Ινδίας φτάνει κανονικά στα ευρωπαϊκά κράτη


 «Λόγια του αέρα» αποδεικνύεται στην πράξη το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς παρά τις σχετικές εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ρωσικής προέλευσης «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να βρίσκεται στα ευρωπαϊκά ρεζερβουάρ, καθώς, παρά το μπλόκο στις εισαγωγές από τη Μόσχα, οι Αρχές δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για τον εντοπισμό της προέλευσης των καυσίμων, όταν έχουν προηγηθεί μεταφορτώσεις.

Κι αυτό, τη στιγμή που το ρωσικό αργό πετρέλαιο (Urals oil) έπεσε στα 57 δολάρια ανά βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Αγίας Πετρούπολης, δηλαδή 3 δολάρια χαμηλότερα από το σχετικό πλαφόν που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, στην προσπάθειά της να στερήσει από τη Ρωσία υπερκέρδη από τις ενεργειακές συναλλαγές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Reuters», πηγές της αγοράς επισήμαναν πως το γεγονός ότι η προέλευση του αργού πετρελαίου δεν μπορεί να εντοπιστεί μετά τη διύλιση και ανάμειξή του καθιστά πιθανό το σενάριο ποσότητες ρωσικού ντίζελ να παραδοθούν σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία, και αυτές να το εξάγουν.

Σημειώνεται δε, ότι από τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Ρωσία πωλούσε πετρέλαιο με σημαντικές εκπτώσεις σε χώρες όπως η Ινδία, η Τουρκία και η Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι τα διυλιστήριά τους είχαν πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους στα τελικά προϊόντα που παρήγαγαν.

Η Ευρώπη επιδιώκει να αναπληρώσει έως και 600.000 βαρέλια ημερησίως μετά τις ρωσικές απώλειες, σύμφωνα με τον Eugene Lindell, αναλυτή της εταιρείας συμβούλων FGE. Η κακή φήμη που συνεπάγεται για τους προμηθευτές η αγορά ρωσικών καυσίμων, σε συνδυασμό με τη δυσκολία να ασφαλιστούν τα φορτία, προμηνύουν ότι περιορισμένες ποσότητες ρωσικού αργού θα διοχετευθούν απευθείας προς την Ευρώπη, μόνον από κάποιους μικρούς παίκτες της αγοράς.

https://www.newsbreak.gr/kosmos/401770/rosiko-petrelaio-empargko-toyrkia-india-eyropi/