Γιατί ο Πρόεδρος Σι έχει δίκιο κατά τους Αφρικανούς - Νέα έρευνα για τον κορονοϊό

Anthony
Γιατί ο Πρόεδρος Σι έχει δίκιο κατά τους Αφρικανούς - Νέα έρευνα για τον κορονοϊό

Από τη μία το χάος του lockdown στην Κίνα και από την άλλη μια έρευνα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που εγείρει... ερωτήματα. 

Ένα νέο επιστημονικό εύρημα, που θα μπορούσε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα για την πανδημία, έρχεται εν μέσω του πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων στην Κίνα κατά του lockdown και των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης Σι Τζινπίνγκ.

Η μελέτη που έγινε από ερευνητές του «Africa Health Research Institute» στην πόλη Durban στη Νότια Αφρική, κρίνει ότι είναι αρκετά πιθανό να αναμένουμε μια νέα παραλλαγή του Covid που θα είναι περισσότερο θανατηφόρα από τα τελευταία στελέχη.

Το συμπέρασμα αυτό ήρθε με βάση το γεγονός ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν μπορούν να εξαλείψουν επαρκώς τη λοίμωξη, η οποία επιτρέπει στον ιό να αναπαράγεται και να μεταλλάσσεται συνεχώς στο σώμα τους με την πάροδο του χρόνου, προτού εξαπλωθεί σε άλλους με τις νέες του αλλοιώσεις.

Οι επιστήμονες, σημείωσαν ότι ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο θανατηφόρος αφού εξέτασαν έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή με HIV, που έφερε την παραλλαγή Όμικρον για μισό χρόνο. Με το πέρας του καιρού λοιπόν, ο ιός φαίνεται πως εξελίχθηκε για να σκοτώσει περισσότερα κύτταρα και να προκαλέσει συγχώνευση κυττάρων (cell fusion), οδηγώντας σε φλεγμονή στους πνεύμονες.

Ωστόσο, πίσω στην Κίνα, τα δρακόντεια μέτρα για την πολιτική zero-covid έχουν φέρει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και οι κάτοικοι οδηγούνται πάλι στην απομόνωση, με τον Σι Τζινπίνγκ να δέχεται σφοδρή κριτική. Επίσης, προκλήθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, με το κλίμα να παραμένει ιδιαίτερα τεταμένο.

Η πολιτική που ακολουθεί ο Κινέζος πρόεδρος, φαίνεται πως έχει κρατήσει μεν τις λοιμώξεις σε ύφεση στη χώρα, αλλά η παρατεταμένη απομόνωση και η ρυθμιζόμενη κινητικότητα που αυτή συνεπάγεται, έχει συναντήσει όλο και περισσότερες αντιδράσεις από το λαό και έχει κατηγορηθεί ακόμη και για αρκετές πρόσφατες τραγωδίες. Οι αξιωματούχοι, για παράδειγμα, αρνούνται ότι οι πολιτικές για τον κορονοϊό ευθύνονται για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι.

Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο σε ολόκληρη τη χώρα, από όπου ξεκίνησε η πανδημία πριν από σχεδόν τρία χρόνια. Σχεδόν 40.000 άνθρωποι παρατηρούνται θετικοί στον ιό κάθε μέρα, με εκατομμύρια να υπόκεινται σε σκληρούς περιορισμούς.

Έχει δίκιο ο Σι Τζινπίνγκ; Τι λένει επιστήμονες από την Αφρική

Εν μέσω της αναταραχής και τους χάους που επικρατεί στον ασιατικό γίγαντα, θα μπορούσε άραγε λοιπόν να πει κανείς ότι η πολιτική του Σι Τζινπίγκ είναι εν μέρει... δικαιολογημένη;

Έχει δίκιο τελικά ο Σι Τζινπίγκ, να υιοθετεί τέτοιου είδους αυστηρά μέτρα, με τη λογική ότι θα μπορούσε να βρίσκεται προ των πυλών μια νέα πιο επιθετική μετάλλαξη του κορονοϊού;

Οι απομονώσεις του αρχικού στελέχους της Wuhan προκαλούν σχετικά υψηλό βαθμό κυτταρικού θανάτου με περίπου 11% έως 13% των μολυσμένων κυττάρων να ανιχνεύονται ως νεκρά.

Ο κυτταρικός θάνατος στις Όμικρον BA.1 και BA.5 ήταν χαμηλότερος, περίπου 4% και ελαφρώς λιγότερο από 6% αντίστοιχα, στην έρευνα των επιστημόνων.

Η μελέτη - η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους ομοτίμους επιστήμονες - ήρθε πάντως με αρκετές επιφυλάξεις. Ο κύριος λόγος είναι πως έχει βασιστεί σε μόνο έναν ασθενή, ενώ απαιτείται πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για την πορεία εξέλιξης του ιού. Υπενθυμίζει ωστόσο, ότι η πανδημία παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί, σε κάθε περίπτωση, ότι τα ευρήματα από τη Νότια Αφρική αντιπροσωπεύουν μόνο μια θεωρία σχετικά με το μέλλον της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα, η προστασία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολιασμού και των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση θέτει τον κόσμο σε ισχυρότερη θέση για να νικήσει ένα πιθανό νέο θανατηφόρο κύμα

 https://www.ieidiseis.gr