Κορονοϊός: Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν μπορούν να εξαλείψουν επαρκώς τον ιό - Νέα έρευνα

Anthony
0
Κορονοϊός: Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν μπορούν να εξαλείψουν επαρκώς τον ιό - Νέα έρευνα

 Τι έδειξε νέα μελέτη από ασθενή με κορονοϊό που για έξι μήνες νοσούσε με τη μετάλλαξη Όμικρον. 

Όπως κάθε ιός, έτσι και ο κορονοϊός μεταλλάσσεται προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωσή του στο περιβάλλον και κατά συνέπεια, γίνεται περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος.

Τον κανόνα αυτόν όμως έρχεται να ανατρέψει εν μέρει μία νέα μελέτη από ερευνητές στη Νότια Αφρική, του «Africa Health Research Institute» στην πόλη Durban, σύμφωνα με την οποία είναι αρκετά πιθανό να αναμένουμε μια νέα παραλλαγή του Covid που θα είναι περισσότερο θανατηφόρα από τα τελευταία στελέχη.

Η έρευνα βασίστηκε στο γεγονός ότι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα δεν μπορούν να εξαλείψουν επαρκώς τη λοίμωξη, η οποία επιτρέπει στον ιό να αναπαράγεται και να μεταλλάσσεται συνεχώς στο σώμα τους με την πάροδο του χρόνου, προτού εξαπλωθεί σε άλλους με τις νέες του αλλοιώσεις.

Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη μελέτη, σημειώνουν ότι ο ιός εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να γίνει πιο θανατηφόρος αφού εξέτασαν έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή με HIV, που έφερε την παραλλαγή Όμικρον για μισό χρόνο.

Με την πάροδο του καιρού, ο ιός εξελίχθηκε για να σκοτώσει περισσότερα κύτταρα και να προκαλέσει συγχώνευση κυττάρων (cell fusion), οδηγώντας σε φλεγμονή στους πνεύμονες.

Αυτά τα αποτελέσματα έμοιαζαν περισσότερο με εκείνα του προγονικού στελέχους Covid παρά με το στέλεχος Omicron, σύμφωνα με τον Alex Sigal, επικεφαλής της μελέτης.

covid1

Ο εν λόγω ασθενής, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γνωστούς νοσούντες με τη μετάλλαξη Όμικρον και πιστεύεται ευρέως, ότι αυτή μπόρεσε να εξελιχθεί λόγω του σοβαρά εξασθενημένου ανοσοποιητικού του συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση, ότι τα ευρήματα από τη Νότια Αφρική αντιπροσωπεύουν μόνο μια θεωρία σχετικά με το μέλλον της εξάπλωσης του κορονοϊού και η προστασία που αποκτήθηκε μέσω του εμβολιασμού και των αντισωμάτων από προηγούμενη μόλυνση θέτει τον κόσμο σε ισχυρότερη θέση για να νικήσει ένα πιθανό νέο θανατηφόρο κύμα.

Φόβοι για πιθανή νέα και πιο θανατηφόρα μετάλλαξη

Η μελέτη εξέτασε τακτικά δείγματα αίματος από τον μακροχρόνιο ασθενή με Covid. Ο Δρ. Sigal σημείωσε το εξής: «Δεν είναι απλό γιατί ο πρώιμος ιός είχε εξασθενήσει. Ωστόσο, με τις παραμέτρους που μετρήσαμε, φαίνεται ότι η μακροπρόθεσμη εξέλιξη δεν οδηγεί πάντα σε εξασθένηση. Ως εκ τούτου, η επόμενη σημαντική παραλλαγή, αν έρθει, μπορεί να μην είναι απαραίτητα τόσο ήπια όσο η Όμικρον».

Όταν οι πνεύμονες φλεγμονώνονται, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος σπεύδουν σε αυτό το σημείο. Αυτό προκαλεί τη συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως πνευμονία και, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή ARDS.

Η σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια μπορεί να οδηγήσει σε ουλές στους πνεύμονες, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν έλλειμμα οξυγόνου στο αίμα που οδηγεί σε περαιτέρω αναπνευστική δυσχέρεια.

covid2

Για να τεκμηριώσουν τη σύντηξη και τον θάνατο των κυττάρων, οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία ιικών δειγμάτων από το αίμα ασθενών λίγο μετά τη διάγνωσή τους με Covid, μετά εντός του πρώτου μήνα της διάγνωσης και έπειτα σε διαστήματα τριών μηνών.

Στη συνέχεια, έγχυσαν τα απομονωμένα στελέχη με μια οργανική χρωστική και κατέγραψαν τη σύντηξη και τον θάνατο των κυττάρων, με αποτέλεσμα ένα είδος ταινίας που δείχνει τις αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.

Διαπίστωσαν ότι απομονώσεις του αρχικού στελέχους της Wuhan προκαλούν σχετικά υψηλό βαθμό κυτταρικού θανάτου με περίπου 11% έως 13% των μολυσμένων κυττάρων να ανιχνεύονται ως νεκρά.

Ο κυτταρικός θάνατος στις Όμικρον BA.1 και BA.5 ήταν χαμηλότερος, περίπου 4% και ελαφρώς λιγότερο από 6% αντίστοιχα.

Η μελέτη - η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους ομοτίμους επιστήμονες - ήρθε πάντως με αρκετές επιφυλάξεις. Ο κύριος λόγος είναι πως έχει βασιστεί σε μόνο έναν ασθενή, ενώ απαιτείται πολύ μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για την πορεία εξέλιξης του ιού.

Υπενθυμίζει ωστόσο, ότι η πανδημία παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας. Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πάντως την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ είναι «σίγουρα» ακόμα στη μέση της πανδημίας του Covid-19. 

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)